Rendőrségi feljelentés menete: Lépésről-lépésre + minta (2024)

2023. december 06.

rendőrségi feljelentés

A rendőrségi feljelentés egy alapvető jogi eszköz, amellyel minden állampolgár rendelkezik.

A bejelentés vagy feljelentés lehetővé teszi a polgárok számára, hogy hivatalos módon értesítsék a hatóságokat bármilyen bűncselekményről, legyen szó akár a saját maguk ellen elkövetett bűntettről (tehát amikor a bejelentő az áldozat), akár olyan eseményről, amelyet átéltek, de nem ellenük követték el (tanú). Ez a jog kiterjed arra az esetre is, ha valaki csak közvetetten, például harmadik személytől szerzett tudomást a bűncselekményről.

Ahhoz azonban, hogy ezzel a jogunkkal élni is tudjunk, kulcsfontosságú, hogy megismerjük a rendőrségi feljelentés menetét.

A bevezető részben arról lesz szó, hogyan zajlik a feljelentési folyamat, milyen lépésekből áll, és milyen információk szükségesek ahhoz, hogy a feljelentés érvényes és pozitív végkimenetelű legyen:

 • A rendőrségi feljelentés menete
 • A rendőrségi bejelentés különböző módjai
 • Szükség van-e rendőrségi feljelentés mintára?
 • A rendőrségi feljelentés határideje és az utólagos feljelentés
 • Mi történik a rendőrségi feljelentés után?
 • Rendőrség panaszbejelentés: rendőri intézkedés elleni panasz

Tehát minden, amire a rendőrségi bejelentéshez szükség van — egy helyen összegyűjtve!

Rendőrségi feljelentés névvel vagy név nélkül

online feljelentés

Bárki, aki tudomást szerez egy bűncselekményről, jogosult feljelentést tenni.

Ez magában foglalhatja az áldozatokat, a tanúkat, vagy akár azokat is, akik csak közvetett információk alapján értesültek a bűncselekményről.

A feljelentő személyazonossága tekintetében két lehetőség áll rendelkezésre:

 1. névvel,
 2. névtelenül történő feljelentés.

Mi a különbség közöttük — a nyilvánvalón kívül?

Névvel, vagy névtelen feljelentés

Névvel történő feljelentés esetén a feljelentőnek meg kell adnia személyes adatait, mint például a teljes nevét, lakcímét, esetlegesen elérhetőségeit. Ez lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy közvetlen kapcsolatot tartson fenn a feljelentővel, ami elősegítheti a bűncselekmény kivizsgálását és a további információk gyűjtését.

A névvel történő feljelentés emellett biztosítja, hogy a feljelentő személyesen is részt vesz a nyomozásban, például tanúkénti meghallgatásokon, vagy szükség esetén további információkat szolgáltathat.

Személyes vagy online feljelentés

Névtelen feljelentés során a feljelentő nem fedi fel személyazonosságát.

Ez a lehetőség főleg azoknak biztosít védelmet, akik félnek a lehetséges következményektől, például zaklatástól vagy megtorlástól, ha a feljelentett személy vagy csoport tudomást szerez a feljelentő kilétéről. A névtelenség azonban megnehezítheti a nyomozást, mivel a hatóságoknak kevesebb információ áll rendelkezésre a bűncselekmény részleteivel kapcsolatban, és nem tudnak közvetlenül kapcsolatba lépni a feljelentővel további információk vagy részletek érdekében.

Mindezek miatt adja magát, hogy a névtelen feljelentés menete kissé eltér a névvel történő bejelentéstől.

Rendőrségi feljelentés menete (lépésről-lépésre)

rendőrségi bejelentés

1. lépés: Meggyőződés

rendőrségi feljelentés online

Ebben a szakaszban a feljelentőnek mérlegelnie kell a rendelkezésre álló információkat és bizonyítékokat, hogy megállapítsa, valóban bűncselekmény történt-e. Ez magában foglalja az eset körülményeinek alapos átgondolását, valamint a rendelkezésre álló bizonyítékok, például személyes tapasztalatok vagy az általunk észlelt fizikai tárgyak, eszközök megmutatását is a hatóságoknak.

Az alábbi — leggyakoribb — esetekben például megtehető a rendőrségi bejelentés:

 • csendháborítás bejelentése
 • feljelentés csalásért
 • rendőrségi feljelentés lopás miatt
 • feljelentés rongálás miatt
 • zaklatás feljelentés rendőrség

Ez a gyakran elhanyagolt első lépés kulcsfontosságú, hiszen alapvetően határozza meg, hogy a feljelentés valóban indokolt-e, a hatóság elfogadja-e majd — ezáltal segít elkerülni az alaptalan vagy téves feljelentéseket.

2. lépés: Rendőrségi bejelentés

csendháborítás bejelentése online

A második lépés a tényleges bejelentés megtétele a rendőrségen. Ebben a szakaszban a feljelentőnek részletesen ismertetnie kell az eseményeket, és minden rendelkezésre álló információt meg kell osztania a hatóságokkal.

A bejelentés formája ma már igen változatos lehet, beleértve a személyes megjelenéstől az online vagy telefonon történő feljelentést is.

Ebben a fázisban rendkívül fontos, hogy a feljelentő minél pontosabb és részletesebb információkat adjon át a hatóságoknak — lényegében mindazt, amit az első lépésnél észrevett és megjegyzett.

Vajon hogyan fest a névvel történő vagy a névtelen feljelentés menete a különböző módokon?

1. Rendőrségi feljelentés online

Az internet rendőrség bejelentésre is alkalmas.

A rendőrségi feljelentés online történő megtétele egyre gyakoribb és kényelmesebb módszer a polgárok számára, hogy jelentsék a bűncselekményeket anélkül, hogy személyesen meg kellene jelenniük egy rendőrkapitányságon. Az online feljelentési folyamat a következő lépésekből állhat:

 • Feljelentési platform elérése: Először is a feljelentőnek fel kell keresnie a rendőrség vagy az igazságügyi hatóságok hivatalos weboldalát, ahol az online feljelentési űrlap elérhető.
 • Az űrlap kitöltése: Az online feljelentési űrlap kitöltésekor a feljelentőnek részletesen le kell írnia a bűncselekmény körülményeit, ideértve az időpontot, helyszínt, a bűncselekmény jellegét, valamint minden rendelkezésre álló információt, mint például a gyanúsítottak leírását vagy a tanúk adatait.
 • Személyes adatok megadása: A feljelentőnek meg kell adnia személyes adatait is, beleértve a nevét, elérhetőségét és lakcímét, amennyiben a feljelentés nem névtelen. Névtelen feljelentés esetén ezek az adatok nem szükségesek.
 • Bizonyítékok csatolása: Ha rendelkezésre állnak bizonyítékok, mint például fényképek vagy videók, azokat gyakran csatolni lehet az online űrlaphoz.
 • Feljelentés elküldése: A kitöltött űrlap elküldése után a feljelentés hivatalosan is beérkezik a rendőrséghez, ahol elkezdődik a feldolgozása és a szükséges lépések megtétele a nyomozás érdekében.

2. Online levélben (email)

A rendőrségi feljelentés emailben történő elküldése gyors és egyszerű módja lehet a bűncselekmények bejelentésének. Az eljárás a következő lépéseket foglalja magában:

 1. Email cím kiválasztása: Az első lépés az, hogy megtalálja a helyi rendőrség vagy releváns hatóság hivatalos email címét.
 2. Email megfogalmazása: Az emailben világosan és tömören írja le a bűncselekmény részleteit, beleértve az időpontot, helyszínt, és minden egyéb fontos információt.
 3. Személyes adatok: Ha nem névtelen feljelentést tesz, adja meg személyes adatait (név, elérhetőség) az emailben.
 4. Email elküldése: Miután minden szükséges információt tartalmazó emailt megírt, küldje el a hatóságoknak.

3. Fizikai levélben (posta)

A rendőrségi feljelentés megtétele postai úton fizikai levélben a következő lépéseket foglalja magában:

 1. Levél megírása: Fogalmazza meg a levél tartalmát, részletesen írja le a bűncselekmény körülményeit, beleértve az időpontot, helyszínt, a történtek leírását, valamint személyes adatait (név, cím, elérhetőség), ha a feljelentés nem névtelen.
 2. Címzés: Címezze a levelet a helyi rendőrségnek vagy annak megfelelő osztályának. Ellenőrizze a pontos címet a rendőrség hivatalos honlapján vagy a helyi információs szolgáltatásokon keresztül.
 3. Bizonyítékok csatolása: Ha rendelkezik a bűncselekménnyel kapcsolatos bizonyítékokkal, például fényképekkel vagy dokumentumokkal, csatolja ezeket a levélhez.
 4. Levél feladása: Adja fel a levelet a legközelebbi postán. Érdemes ajánlott levélként feladni, hogy nyomon követhető legyen a kézbesítése.
 5. Nyomon követés: Készítsen másolatot a levélről és a csatolt dokumentumokról, és tartsa meg a feladási bizonylatot, hogy szükség esetén tudja igazolni a feljelentés megtételét.

4. Feljelentés szóban

Szóbeli feljelentés esetén a következő lépések követendők:

 1. Személyes megjelenés: A szóbeli feljelentéshez általában személyesen kell megjelenni a helyi rendőrkapitányságon vagy egyéb releváns hatóságnál.
 2. Részletek közlése: Beszéljen a rendőrségi tisztviselővel, és részletesen írja le a bűncselekmény körülményeit, beleértve az időpontot, helyszínt, esetleges gyanúsítottakat és tanúkat.
 3. Személyes adatok megadása: Adja meg személyes adatait, mint a nevét, címét és elérhetőségét, kivéve, ha a feljelentés névtelenül történik.
 4. Bizonyítékok bemutatása: Ha rendelkezik bizonyítékokkal, mint például fényképekkel vagy dokumentumokkal, hozza magával és mutassa be a rendőröknek.
 5. Jegyzőkönyv készítése: A rendőrök általában jegyzőkönyvet készítenek a beszélgetésről, amit Önnek alá kell írnia, hogy hivatalossá tegye a feljelentést.

A szóbeli feljelentés azonnali és közvetlen módszer a bűncselekmény jelentésére, és lehetőséget biztosít a részletek személyes közlésére.

5. Telefontanú

A „telefontanú” rendszer egy olyan szolgáltatás, amely lehetővé teszi a polgárok számára, hogy telefonon keresztül jelentsenek a rendőrségnek bűncselekményeket vagy gyanús tevékenységeket. Ez a szolgáltatás gyakran névtelenül is használható, így az emberek biztonságban érezhetik magukat, miközben fontos információkat osztanak meg a hatóságokkal. Íme néhány kulcsfontosságú jellemzője:

 1. Névtelenség: A telefontanú szolgáltatás lehetővé teszi az emberek számára, hogy névtelenül jelentsenek bűncselekményeket vagy gyanús eseményeket. Ez különösen fontos lehet azok számára, akik félelmeket éreznek a lehetséges következményekkel szemben.
 2. Könnyű hozzáférés: A telefontanú rendszer gyakran egy egyszerűen megjegyezhető és könnyen elérhető telefonszámon keresztül érhető el.
 3. Gyors jelentéstétel: A rendszer lehetővé teszi a polgárok számára, hogy gyorsan jelentsenek bármilyen bűncselekményt vagy gyanús tevékenységet, amit észlelnek, növelve ezzel a hatóságok reagálási idejét.
 4. Információ gyűjtése: A telefontanú rendszer különösen hasznos lehet a rendőrség számára információk gyűjtésében, amelyek segíthetnek a bűncselekmények megoldásában vagy megelőzésében.
 5. Közösségi biztonság erősítése: Ez a szolgáltatás hozzájárul a közösségi biztonság és a polgárok részvételének erősítéséhez a bűnüldözésben, ösztönözve az embereket, hogy aktív szerepet vállaljanak környezetük védelmében.

3. lépés: A rendőrség munkájának segítése

rendőrségi feljelentés után mi történik

A bejelentést követően a feljelentő szerepe gyakran nem ér véget — szükséges lehet az aktív részvételük a nyomozás során, például további információk megosztásával, tanúkénti megjelenéssel, vagy a rendőrség által kért egyéb segítségnyújtással. Ez a lépés biztosítja, hogy a rendőrség rendelkezésére álljon minden szükséges információ a bűncselekmény hatékony kivizsgálásához és a felelősök felelősségre vonásához.

A legjobban úgy tudjuk előmozdítani az ügyet, ha névvel tesszük meg a feljelentést, hiszen a névtelen bejelentés rendőrség számára az előzőekben említett akadályokat gördíti a hatóság munkája elé: nem tud további információkat szerezni az ügyről.

Rendőrségi feljelentés minta

rendőrségi feljelentés menete

A rendőrségi feljelentés megtételéhez nincs szükség specifikus mintára; a lényeg, hogy kövessük azokat az alapvető lépéseket, amelyeket korábban ismertettünk.

Fontos, hogy pontos és részletes információkat adjunk meg a bűncselekményről, beleértve az időpontot, helyszínt, és minden egyéb releváns részletet. Személyes adatok megadása szükséges lehet, kivéve, ha a feljelentés névtelenül történik. A feljelentést többféle módon is megtehetjük, például személyesen, online, telefonon, vagy postai úton, attól függően, hogy mi a legkényelmesebb vagy elérhető a feljelentő számára.

A legfontosabb, hogy a feljelentés pontos, érthető és a lehető legteljesebb legyen.

Példa csendháborításra: csendháborítás bejelentése telefonszámot tárcsázva

A rendőrségi feljelentés határideje

rendőrségi feljelentés határideje

Magyarországon a rendőrségi feljelentés határideje a bűncselekmény típusától függ.

Általánosságban az alábbiak érvényesek.

Meddig lehet feljelentést tenni?

 • Bűncselekmények esetében: A legtöbb bűncselekmény esetében nincs kifejezett határideje a feljelentés megtételére. Azonban fontos megjegyezni, hogy bizonyos bűncselekmények elkövetésétől számított idő elteltével elévülhetnek, ami azt jelenti, hogy azokat a bűncselekményeket a hatóságok már nem kötelesek kivizsgálni. Az elévülési idő a bűncselekmény súlyosságától függ, és változhat néhány évtől egészen tíz vagy több évig.
 • Közúti balesetek esetében: Közúti balesetek esetén a feljelentést a baleset bekövetkezése után minél hamarabb meg kell tenni, különösen akkor, ha személyi sérülés történt. Ilyen esetekben a hatóságok gyors intézkedést igényelnek a helyzet kivizsgálásához és a felelős személyek meghatározásához.
 • Korlátozott idejű feljelentések: Egyes speciális esetekben, például biztosítási vagy munkahelyi balesetek esetén, előírt határidők lehetnek a feljelentés megtételére, melyeket a vonatkozó jogszabályok vagy irányelvek határoznak meg.

Az utólagos feljelentés

Az utólagos feljelentés egy olyan rendőrségi feljelentés, amelyet nem közvetlenül a bűncselekmény bekövetkezése után tesznek meg, hanem később, akár napokkal, hetekkel, hónapokkal vagy még hosszabb idővel az esemény után. Ez több okból is előfordulhat:

 • Tudomásra jutás késleltetése: Lehet, hogy az áldozat vagy a tanú csak később válik tudatává a bűncselekmény súlyosságának vagy jogi jelentőségének.
 • Félelem vagy bizonytalanság: Az áldozatok gyakran haboznak feljelentést tenni félelmük miatt a lehetséges következményektől, vagy mert bizonytalanok abban, hogy az esemény valóban bűncselekménynek minősül-e.
 • Személyes okok: Az áldozatok személyes okok, például szégyenérzet, trauma feldolgozása vagy bizalmi kérdések miatt halogathatják a feljelentés megtételét.

Az utólagos feljelentés során fontos, hogy az áldozatok vagy tanúk minden rendelkezésre álló információt és bizonyítékot megosszanak a hatóságokkal. Bár a késedelem nehezítheti a nyomozást, az utólagos feljelentések is kulcsfontosságúak lehetnek a bűnügyek megoldásában és az igazságszolgáltatásban.

A rendőrségi feljelentés után mi történik?

feljelentés csalásért

A rendőrségi feljelentés megtétele után több lépés következik a folyamatban, amelyek a következők lehetnek:

 • Feljelentés nyilvántartásba vétele: Először is, a rendőrség nyilvántartásba veszi a feljelentést. Ebben a szakaszban az információkat formalizálják, és hivatalos ügyként kezelik.
 • Előzetes értékelés: A rendőrség értékeli a feljelentést annak meghatározására, hogy elegendő információ és bizonyíték áll-e rendelkezésre a nyomozás megindításához. Ha a jelentés nem tartalmaz elég információt vagy ha nem bűncselekmény történt, az ügyet lezárhatják.
 • Nyomozás elindítása: Ha a feljelentés alapján bűncselekmény gyanúja merül fel, a rendőrség nyomozást indít. Ez magában foglalhatja a helyszíni vizsgálatokat, tanúk meghallgatását, bizonyítékok gyűjtését, és egyéb nyomozói tevékenységeket.
 • Folyamatos kommunikáció: A feljelentőt tájékoztathatják az ügy állásáról, különösen, ha további információkra vagy együttműködésre van szükség.
 • Esetleges letartóztatások és vádemelés: Ha a nyomozás során elegendő bizonyítékot találnak valaki ellen, akkor letartóztatás és vádemelés történhet.
 • Bírósági folyamat: Ha az ügy bíróság elé kerül, a feljelentőt tanúként idézhetik a tárgyalásra.
 • Zárás: Végül, az ügy lezárásra kerül, akár bírósági ítélettel, akár a nyomozás eredménytelensége miatt.

Fontos megjegyezni, hogy a folyamat hossza és részletei változhatnak az esetek és a jogi rendszerek függvényében.

Rendőrség panaszbejelentés: rendőri intézkedés elleni panasz

névtelen feljelentés menete

A rendőri intézkedések elleni panasz benyújtása egy fontos jogi eszköz, amely lehetővé teszi a polgárok számára, hogy hangot adjanak aggályaiknak vagy kifogásaiknak a rendőrségi műveletekkel kapcsolatban. Ez különösen akkor fontos, ha valaki úgy érzi, hogy a rendőrség túllépte a hatáskörét, nem megfelelően bánt vele, vagy megsértette jogait. A panasz benyújtásának folyamata a következőket foglalhatja magában:

 • Panaszjog: Minden polgárnak joga van panaszt benyújtani, ha úgy érzi, hogy a rendőrség nem megfelelően járt el.
 • Panaszbeadvány: A panaszt általában írásban kell benyújtani, megjelölve a pontos intézkedést, amely ellen panaszt tesznek, és részletesen leírva az eseményeket.
 • Megfelelő hatóság: A panaszt a rendőrség belső vizsgálati osztályához, a helyi rendőrkapitánysághoz, vagy adott esetben független felügyeleti testülethez kell benyújtani.
 • Nyomozás és válasz: A panaszt követően a rendőrség vagy a felügyeleti testület vizsgálatot indíthat az ügyben, és a panaszosnak választ kell adnia a vizsgálat eredményeiről.
 • Jogorvoslat: Amennyiben a panaszos nem elégedett a panasza kivizsgálásának eredményével, további jogorvoslati lehetőségeket vehet igénybe, például bírósági eljárást vagy fellebbezést.

A panasz benyújtása egy fontos eszköz a rendőrségi eljárások átláthatóságának és felelősségvállalásának biztosítására, valamint az állampolgárok jogainak védelmében.

Konklúzió

rendőrségi feljelentés minta

A rendőrségi feljelentés egy alapvető jogi folyamat, amely lehetővé teszi a polgárok számára, hogy hivatalosan értesítsék a hatóságokat bűncselekményekről, legyenek azok áldozatok, tanúk, vagy csak információval rendelkező személyek.

A feljelentés többféle módon megtehető, beleértve a személyes, online, telefonos, vagy postai úton történő jelentéstételt, és fontos, hogy a feljelentés pontos és részletes információkat tartalmazzon.

A feljelentés utáni folyamat magában foglalja a nyomozást, esetleges letartóztatásokat és bírósági eljárásokat, valamint a rendőrségi intézkedések elleni panasz benyújtásának lehetőségét is, ha szükséges.

Ez a rendszer kulcsfontosságú a bűnüldözés és az igazságszolgáltatás hatékony működéséhez, valamint az állampolgárok jogainak védelméhez — összességében, a rendőrségi feljelentés és a kapcsolódó eljárások megértése és helyes alkalmazása elengedhetetlen a jogállamiság és a közösségi biztonság szempontjából.

Ajánló

Munkaszerződés: tartalma, minta

Munkaszerződés: tartalma, minta

A munkaszerződés tartalma számos fontos elemből áll össze, amelyek pontosan meghatározzák a munkáltató és a munkavállaló közötti jogi kapcsolatot. A...

bővebben
Kilépő papírok kiadása

Kilépő papírok kiadása

Munkahelyi kontextusban a "kilépő papírok kiadása" általában a munkavállaló munkaviszonyának megszűnésekor szükséges dokumentumokat jelenti. Ezek a...

bővebben