Közúti baleset

2023. december 06.

közlekedési közúti baleset

Mi az a közúti baleset?

A közúti baleset olyan esemény, amely a közlekedés során következik be, és amelyben legalább egy jármű érintett. Ez magában foglalhatja a járművek közötti ütközéseket, a járművek és gyalogosok közötti ütközéseket, valamint egyéb baleseteket, amelyek a közutakon vagy közúti közlekedés során történnek. A közúti balesetek különböző súlyosságúak lehetnek, kezdve az enyhe sérülésekkel vagy kisebb anyagi károkkal járó eseményektől egészen a súlyos sérülésekkel vagy halálesetekkel végződő tragédiákig.

A közúti balesetek okai sokfélék lehetnek, beleértve a vezetői hibát, az időjárási viszonyokat, a jármű meghibásodását, az útviszonyokat, vagy a közlekedési szabályok megszegését. A közúti balesetek megelőzésére számos intézkedés létezik, mint például a biztonsági öv használata, a sebességkorlátozások betartása, a járművek karbantartása és a részeg vezetés elleni küzdelem.

A legtöbb közlekedéssel kapcsolatos jogszabályt az 1988. évi I., a közúti közlekedésről szóló törvény tartalmazza, szabályozza. A törvény szövege itt olvasható:

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=98800001.tv

Közlekedési szabályok és jogszabályok

A közúti közlekedést Magyarországon a következő fő jogszabályok szabályozzák:

 • 1988. évi I. törvény a közúti közlekedésről (Kkt.)
 • 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól (KRESZ)
 • 1999. évi LXXXIV. törvény a közúti közlekedési nyilvántartásról
 • 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról

A Kkt. a közúti közlekedés alapvető szabályait tartalmazza, így például a közúti közlekedés célját, a közlekedés résztvevőinek jogait és kötelezettségeit, a járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának szabályait, a közúti közlekedés ellenőrzésének és a jogsértések szankcionálásának szabályait.

A KRESZ a közúti közlekedés részletes szabályait tartalmazza, így például a közúti jelzőtáblák, a közlekedési rendszabályok, a járművezetés szabályait.

A közúti közlekedési nyilvántartásról szóló törvény a közúti közlekedésben részt vevő járművek nyilvántartásának szabályait tartalmazza.

A közúti közlekedési igazgatási feladatokról szóló kormányrendelet a közúti közlekedési okmányok kiállításának és visszavonásának szabályait tartalmazza.

Mit kell tenni közúti baleset során / után?

Közúti baleset során vagy után fontos, hogy nyugodt maradj és kövesd az alábbi lépéseket:

A közúti baleset esetén a legfontosabb, hogy megőrizzük a nyugalmunkat, és a lehető leghamarabb megtesszük a szükséges lépéseket. A következőket kell tennünk:

 1. Álljunk meg a járművel, és győződjünk meg arról, hogy történt-e személyi sérülés. Ha igen, azonnal hívjunk mentőt.
 2. Biztosítsuk, hogy a baleseti helyszín biztonságos legyen. Helyezzük ki az elakadásjelző háromszögeket, hogy figyelmeztessük a többi közlekedőt a balesetre.
 3. Határozzuk meg a felelősség kérdését. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy ki volt a felelős a balesetért, akkor hívjuk a rendőrséget.
 4. Töltsük ki a baleseti bejelentő lapot. A baleseti bejelentő lap egy kötelező dokumentum, amely tartalmazza a baleset helyszínét, időpontját, körülményeit, és a résztvevő járművek adatait.
baleseti bejelentő kék-sárga
 1. Tegyük meg a szükséges lépéseket a kárrendezéshez. Ha a balesetben kár keletkezett, akkor a kárrendezést a biztosítók végzik. Ha nincs biztosításunk, akkor magunknak kell gondoskodnunk a károk helyreállításáról.

Íme néhány további tipp, amelyek segíthetnek a baleset után:

 • Ha lehetséges, fényképezze le a baleset helyszínét és a keletkezett károkat. A fényképek bizonyítékul szolgálhatnak a kárrendezés során.
 • Kérjük el a másik fél nevét, címét, biztosítójának nevét és a kötelező felelősségbiztosítási kötvényének számát. Ezek az információk szükségesek a kárrendezéshez.
 • Ha nem értünk egyet a felelősség kérdésében, akkor forduljunk jogi segítségért.

A közúti balesetekkel kapcsolatos további információkat a rendőrség honlapján találhatunk.

Hogy kerülhető el egy közúti baleset?

A közúti balesetek elkerülése érdekében több fontos lépést is megtehetsz, amelyek javítják a biztonságot az utakon. Íme néhány alapvető tipp:

 1. Közlekedési szabályok betartása: Mindig tartsd be a közlekedési szabályokat, beleértve a sebességhatárokat, az előzési szabályokat, és a közlekedési jelzéseket.
 2. Figyelmes vezetés: Maradj éber és figyelmes, kerüld a zavaró tényezőket, mint a mobiltelefon használata vagy egyéb tevékenységek, amik elvonják a figyelmedet a vezetésről.
 3. Alkohol kerülése: Soha ne vezess alkoholos, kábítószeres vagy gyógyszeres befolyásoltság alatt.
 4. Biztonsági öv használata: Mindig használd a biztonsági övet, és győződj meg arról, hogy az utasaid is használják.
 5. Megfelelő sebességválasztás: Alkalmazkodj a sebességed az útviszonyokhoz, időjárási körülményekhez és a forgalomhoz.
 6. Távolságtartás: Tarts megfelelő követési távolságot a többi járműtől, hogy elég időd legyen reagálni váratlan helyzetekben.
 7. Jármű karbantartása: Rendszeresen ellenőriztesd és karbantartasd járművedet, hogy mindig megfelelő műszaki állapotban legyen.
 8. Időjárási viszonyok figyelembevétele: Rossz időjárás, mint például eső, hó vagy köd esetén légy különösen óvatos és szükség esetén csökkentsd a sebességet.
 9. Megfelelő vezetési technikák alkalmazása: Ismerd és alkalmazd a helyes vezetési technikákat, például hogyan kezeld a járművet csúszós utakon vagy hogyan kerüld el az akadályokat.

Főbb közlekedési szabályok

A közlekedési balesetekkel kapcsolatos legfontosabb jogszabályok országonként eltérnek, de a következő alapelvek és szabályok szerepelnek a legtöbb jogrendben:

 1. Baleset bejelentése: Kötelező a baleset bejelentése a hatóságoknak, különösen, ha személyi sérülés vagy jelentős anyagi kár történt.
 2. Segítségnyújtás kötelezettsége: Ha baleset során sérülés történik, kötelező segítséget nyújtani a sérülteknek és értesíteni a mentőszolgálatot.
 3. Helyszín biztosítása: A baleset helyszínét biztonságosan kell megjelölni és meg kell óvni további balesetek elkerülése érdekében.
 4. Adatok és információk cseréje: A balesetben érintett feleknek kötelességük megosztani egymással a szükséges információkat, mint például a név, cím, jármű adatai, és biztosítási adatok.
 5. Rendőrségi jelentés: Számos esetben kötelező rendőrségi jelentést tenni a balesetről, különösen, ha személyi sérülés vagy jelentős anyagi kár történt.
 6. Biztosítási tájékoztatás: A balesetet jelenteni kell a biztosítónak, az adott biztosítási szerződés feltételeinek megfelelően.
 7. Ittasság ellenőrzése: A hatóságok jogosultak alkohol- vagy drogteszt elvégzésére a balesetben érintett sofőrökkel szemben.
 8. Eljárási szabályok betartása: Minden balesettel kapcsolatos eljárást az adott ország törvényei és szabályzatai szerint kell kezelni.
 9. Felelősségvállalás: A balesetet okozó félnek jogi és anyagi felelősséget kell vállalnia a károkért és az esetleges sérülésekért.

Ajánló

Előleg vagy foglaló?

Előleg vagy foglaló?

Az "előleg" és a "foglaló" két különböző fogalom a szerződéses jogban, és mindkettőnek más-más jelentése és következménye van. Előleg: Az előleg egy...

bővebben