Bérleti jog jelentése, eladása, megvásárlása

2023. december 06.

bérleti jog

Miközben eladó ingatlanok között böngészünk, számos csábítónak tűnő ajánlatra lelhetünk, amiket 40-50%-kal a piaci ár alatt hirdetnek. Érdemes azonban jobban megnéznünk ezeket a hirdetéseket, mivel az esetek nagy többségében ezek nem egy soha nem visszatérő ajánlat, hanem egy eladó bérleti jog hirdetései.

  • De mi is az a bérleti jog? 
  • Mit jelent az, hogy önkormányzati lakás bérleti joga eladó? 
  • Milyen jogaink és kötelezettségeink keletkeznek bérleti jog vásárlása esetén? 
  • Mi a bérleti jog megvásárlásának menete?

 Ezt járjuk most körül.

A bérleti jog jelentése

A bérleti jog egy olyan vagyoni értékű jog, amely a jog tulajdonosát felhatalmazza arra, hogy a bérbeadóval előzetesen meghatározott bérleti szerződés szerint az érintett ingatlant határozott vagy határozatlan ideig használja, bérbe vegye. 

Előnye egy egyszerű lakásbérleti szerződéssel szemben, hogy nagyobb függetlenséget és általában kiszámíthatóbb feltételeket biztosít a hosszú távú bérlésre vonatkozóan.

Mi a különbség az örökbérleti jog és a bérleti jog között?

A bérleti jog fogalma a rendszerváltás utáni időkben tett szert népszerűségre az állami tulajdonban lévő lakások vonatkozásában. Akkoriban az önkormányzatok igyekeztek megszabadulni a kevésbé jó állapotú ingatlanjaiktól azért, hogy a karbantartás ne őket terhelje, így lehetővé tették a bérlőknek, hogy jóval a piaci ár alatt megvásárolják tőlük a lakást. 

Mivel jellemzően nehéz anyagi helyzetben lévők laktak életvitelszerűen a lakásban, ezért sokaknak a erre nem volt lehetősége, így kezdtek elterjedni a  “Önkormányzati lakás bérleti jog eladó”, illetve a “Vegye meg az általam kiválasztott lakást és Öné lehet az önkormányzati lakásom” típusú hirdetések, amit sokan ki is használtak. 

Ez azonban nem volt veszélytelen dolog, ennek buktatóiról a következő fejezetben beszélünk. 

Később aztán, amikor az önkormányzat kiárusította a rossz állapotú ingatlanjait, már tulajdonjogot nem engedett vásárolni, csak bérleti jogot, amely egyfajta szociális segélyként is funkcionált. Jellemzően hosszú távra (10-15 évre), határozott idejű szerződéssel, a piaci árszint alatt biztosított lakhatást a nehéz anyagi helyzetben lévőknek.

Ennek kapcsán terjedt el a köznyelvben az örökbérleti jog kifejezés, amelyről azt gondolhatnánk, hogy “örökre szóló”, lejárat nélküli bérleti jogra vonatkozik, azonban ez a közhiedelemmel ellentétben azt jelenti, hogy a bérleti jog örökölhető.

Önkormányzati bérleti jog eladása – buktatók

Bérleti jogot bárki eladhat, akinek a saját tulajdonában van az ingatlan, legyen szó lakásról vagy üzlethelyiségről. Önkormányzati tulajdonú ingatlan esetében már más a helyzet. A lakástörvény szerint ezt a bérbeadó hozzájárulása nélkül nem lehet eladni, önkormányzati bérleti joghoz csak pályázat vagy csere útján lehet hozzájutni. 

Ez utóbbi az a kiskapu, amit jó 20 évvel ezelőtt előszeretettel kihasználtak az emberek és ami az előző bekezdésben is szerepelt, így ugyanis olyan emberek is hozzáférhettek a lakáshoz, akik nem voltak hátrányos helyzetűek. Voltak olyan helyzetek is, ahol az illető bérlővel tartási szerződést kötöttek, aminek értelmében a bérlő halála esetén jutottak a lakáshoz.

Mára ezt a folyamatot megszigorították, így a bérleti joggal kapcsolatos bármilyen változtatáshoz bérbeadói hozzájárulás szükséges. 

Fontos tudni, ha cserével kívánunk hozzájutni az önkormányzati bérleti joghoz, az szintén csak az önkormányzat hozzájárulásával történhet és kötelesek figyelembe venni a bérlő megváltozott életkörülményeit. 

Továbbá korántsem biztos, hogy a bérleti jog megszerzése után az önkormányzat velünk is ugyanolyan szerződést köt, hiszen kizárólagos joga van a lakbér megállapítására, illetve az egyéb feltételek meghatározására. 

Szintén tévedés, hogy az önkormányzat a már élő szerződésen nem változtathat, tehát pl. fix árral számolhatunk hosszú évekig. Vannak határozott idejű és feltételekkel rendelkező szerződések, ahol eltérő megállapodásuk hiányában ezt nem lehet megtenni, azonban a bérleti jog birtoklása nem egyenlő ezzel minden esetben.

Bérleti jog vásárlásának menete

Felmerül a kérdés, hogy kinek éri akkor ez meg? Jó konstrukció lehet például az üzleti bérleti jog egy üzlethelyiség bérlése esetén, amikor a marketing szempontjából fontos, hogy évekig ugyanazon a lokáción legyen a fizikai üzlethelyiség, vagy esetleg átalakításokat kell végezni az ingatlanban, amihez egy hagyományos bérleti szerződésben nem feltétlenül járulnának hozzá. 

Amennyiben bérleti jog vásárlására adjuk a fejünket, bármilyen szerződés aláírása előtt mindenképpen érdemes felvenni a kapcsolatot az ingatlan tulajdonosával, különösen akkor, ha az a helyi önkormányzat.

Érdemes tisztázni előre a későbbi feltételeket, és erről akár egy dokumentumot is készíteni, hogy a vásárlás után ne érjen minket meglepetés. 

Ezután a folyamat azonos a tulajdonjog vásárlásával: vételi szándéknyilatkozatot kell tennünk, amit adott esetben előleggel is megerősíthetünk, majd meg kell írnunk az adásvételi szerződést. Ahhoz, hogy elkerüljük a lehetséges buktatókat, minden esetben érdemes ingatlanszakértővel, illetve ügyvéddel konzultálni.

Forrás: https://agorasoftwares.com/hu/berleti-jog/

Ajánló

Munkaszerződés: tartalma, minta

Munkaszerződés: tartalma, minta

A munkaszerződés tartalma számos fontos elemből áll össze, amelyek pontosan meghatározzák a munkáltató és a munkavállaló közötti jogi kapcsolatot. A...

bővebben