Segítség, reszket a kutyám! Mi lehet ennek az oka?

2024. július 10.

Azok a gazdik, akik igazán törődnek a kutyájukkal, figyelemmel kísérik kedvencük minden rezdülését, így azonnal feltűnik nekik, ha valami szokatlan dolgot tapasztalnak. Ilyen lehet például az, hogy az állat egyszer csak remegni kezd. Ezt a jelenséget sok minden okozhatja, a teljesen hétköznapi, ártalmatlan dolgoktól a súlyos betegségekig. 

Épp ezért bár rögtön pánikba esni nem kell miatta, ugyanakkor félvállról sem szabad venni. Mindenképpen járj utána, hogy csak valamilyen hétköznapi esemény okozza, esetleg egy olyan dolog, ami ellen könnyen lehet tenni (például mint az élősködők kiirtása, amire kiválóak a Petgurunál kapható bolhairtó készítmények), vagy olyasvalami, ami állatorvosi kezelést igényel. Nézzünk is most meg 4 gyakori okot.

Ha alvás közben remeg – semmi gond, csak álmodik!

Ne hidd, hogy csak mi emberek tudunk álmunkban mocorogni, különféle hangokat kiadni! Négylábú barátaink is gyakran álmodnak, közben pedig meglepően vicces dolgokat csinálnak néha. Például nyöszörögnek, ugatnak, remegnek, vagy úgy jár a kis lábuk, mintha épp futnának. 

Ilyenkor szerencsére nincs semmi gond, csupán annyi történik, hogy kedvenced épp valami izgalmasat álmodik, talán pont egy nyulat üldöz egy virágos mezőn. Semmiképp se ébreszd fel, hagyd, hadd kalandozzon tovább álomföldön, maximum simogasd meg finoman a buksiját.

Ha vizesen vagy hideg időben remeg – fél a víztől vagy fázik

Némely kutya imád pancsolni, mások pedig már akkor is menekülőre fogják, ha meglátnak a gazdájuk kezében egy locsolókannát. Persze a fürdetés olykor náluk is elkerülhetetlen, ám a heves tiltakozás mellett remegés is jelentkezhet. Ekkor nincs semmi baj, csupán az állat nem díjazza, hogy csurom víz a bundája, netán félelmetes élmény is volt neki a fürdetés. Amint megszáradt a szőre, egyből lenyugszik majd.

Télen pedig egyértelműen azért reszket a kutya, mert fázik. Ez főként a rövid szőrű fajtáknál figyelhető meg, egy huskyt például aligha zavar, ha néhány fokkal fagypont alá esik a hőmérséklet. Itt nincs más dolgod, mint egy meleg kuckót biztosítani kedvencednek, ha pedig benti kutya, akkor rövidre fogni a sétákat.

Lázas

Amikor mi emberek belázasodunk, bár a testünk forró, mégis ráz minket a hideg. Nos, ugyanez a folyamat megy végbe a kutyáknál is. Ebben az esetben mihamarabb mérd meg a testhőmérsékletét, és ha már biztos vagy benne, hogy lázas, akkor bizony valami baj van, így ne késlekedj, mihamarabb keresd fel vele az állatorvost! 

Hányingere van

A kutyáknál a hányinger gyakran jár együtt remegéssel és lihegéssel. Ez megint csak egy olyan tünet, amit sok minden válthat ki: például gyomorrontás, ételmérgezés, betegség, autóban utazás, de akár a nagyfokú stressz is lehet a ludas. 

Ilyenkor meg lehet próbálni óvatosan hideg vizet itatni az ebbel, de erőltetni semmiképp sem szabad! Ha azt látod, hogy öklendezni kezd, már ne mozdítsd meg, hanem rakj elé egy újságpapírt vagy zacskót, amire kiadhatja a gyomra tartalmát. Lehet, hogy utána egyből meg is könnyebbül majd, és elmúlik a remegés.

Ajánló

Ki vagyok én?

Ki vagyok én?

Te is feltetted már magadnak ezt a kérdést? Minden bizonnyal igen, ez pedig azt jelenti, hogy elkezdted az önismeret útját járni. Azonban, hogy...

bővebben