Büntetőjog

A cserbenhagyás és a segítségnyújtás elmulasztása elhatárolása

cserbenhagyás és a segítségnyújtás elmulasztása

A cserbenhagyás és a segítségnyújtás elmulasztás elhatárolása nem olyan könnyű feladat, de nem is olyan nehéz. Korábban már írtam a cserbenhagyásról és a segítségnyújtás elmulasztása bűncselekményekről. A cserbenhagyás bűncselekményt a közlekedési bűncselekmények között találjuk, míg a segítségnyújtás elmulasztása bűncselekményt az élet, testi épség elleni cselekmények között.

A segítségnyújtás elmulasztása bűncselekményt az követ el, aki nem nyújt tőle elvárható segítséget sérült vagy olyan személynek, akinek az élete vagy testi épsége közvetlen veszélyben van. Mint a tényállásból kiolvasható, e bűncselekményt bárki elkövetheti, vagyis nem csak a közlekedési baleseteknél lehet elkövetni. A segítségnyújtás elmulasztása általánosságban elmondható, hogy a leggyakrabban a közlekedési baleseteknél fordul elő.

Ha egy példát kell említeni a segítségnyújtás elmulasztása bűncselekményre, akkor ha pl. egy, az utcán fekvő, vérző fejű ember mellett elsétál anélkül, hogy legalább mentőt, orvost hívott volna, elköveti a bűncselekményt. Korábbi bejegyzésemben leírtam, hogy miket kell tenni ahhoz, hogy az elvárható segítség fogalmát kimerítsük, így most nem teszem meg újra.

A segítségnyújtás elmulasztása bűncselekménnyel szemben a cserbenhagyást a közlekedési bűncselekmények között található meg. A cserbenhagyás bűncselekmény akkor valósul meg, ha a közlekedési balesettel érintett jármű vezetője a helyszínen nem áll meg, illetve onnan eltávozik, mielőtt meggyőződne arról, hogy valaki megsérült-e, illetve az életét vagy testi épségét közvetlenül fenyegető veszély miatt segítségnyújtásra szorul-e.

Mint olvasható, a cserbenhagyás bűncselekményt kizárólag az követheti el, aki a közlekedési balesettel érintett. A balesettel érintett jármű vezetője az a személy, aki részese a balesetnek, valamint az a személy is, aki közrehatott a baleset bekövetkeztében. A cserbehagyás bűncselekményre egy nagyon kézenfekvő példa, amikor két, egymással ellentétes irányba haladó gépkocsi érintőlegesen ütközik, majd az ütközés következtében az egyik gépkocsi az útárokba a hajt, a másik gépkocsi vezetője megállás nélkül továbbhajt.

Itt ugyanis a balesettel érintett jármű vezetője nem győződött meg arról, hogy az útárokba hajtott gépkocsiban valaki megsérült-e. Azonban figyelembe kell venni azon jelentős tényt, hogy a cserbenhagyás a segítségnyújtás elmulasztása bűncselekményhez képest szubszidiárius, azaz kiegészítő.  Vagyis a cserbenhagyás vétsége bűncselekmény akkor alkalmazható, ha súlyosabb bűncselekmény – jellemzően segítségnyújtás elmulasztása bűncselekmény – nem valósul meg.

A legtöbben sajnos e két bűncselekményt nem megfelelően használják, jellemzően a cserbenhagyást említik akkor is, amikor segítségnyújtás elmulasztása bűncselekmény elkövetése történt. Mint említettem, a két bűncselekmény közötti fő elhatárolási szempont, hogy a bűncselekményt kik követhetik el.

Kép forrása: nyugat.hu

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Jogzóna Facebook oldalához!

A szerzőről

Dr. Keserű Imre

A Debreceni Egyetem, Állam- és Jogtudományi Kar jogász szakán végzett, jelenleg a Dr. Nagy Ádám Ügyvédi Iroda (Hajdúszoboszló) ügyvédjelöltje.