A cserbenhagyás és a segítségnyújtás elmulasztása elhatárolása

2023. december 06.

cserbenhagyás

A különbség a cserbenhagyás és a segítségnyújtás elmulasztása között nem mindig egyértelmű, de nem is különösebben bonyolult.

Cserbenhagyás

A cserbenhagyást a közlekedési bűncselekmények közé soroljuk.

Segítségnyújtás elmulasztása

A segítségnyújtás elmulasztását az élet, testi épség elleni cselekmények között találjuk.

A segítségnyújtás elmulasztása akkor következik be, amikor valaki nem nyújt segítséget egy sérültnek vagy veszélyeztetett személynek, akitől ezt elvárható lenne. Ez a bűncselekmény nem csak a közlekedési baleseteknél fordul elő, bár ott a leggyakoribb.

Példaként, ha valaki elmegy egy vérző fejű, az utcán fekvő ember mellett anélkül, hogy segítséget hívna, elköveti ezt a bűncselekményt.

Ezzel szemben a cserbenhagyás kifejezetten közlekedési balesetekhez kötődik. Ez akkor történik meg, ha a balesetben részt vevő járművezető nem áll meg a helyszínen, vagy elhagyja azt anélkül, hogy ellenőrizné, van-e sérült vagy közvetlen segítségre szoruló személy.

A cserbenhagyást csak a balesetben részt vevők követhetik el. Például ha két gépkocsi súrolja egymást, majd az egyik az út szélére hajt, a másik pedig továbbhalad anélkül, hogy megállna. Fontos megjegyezni, hogy a cserbenhagyás a segítségnyújtás elmulasztásához képest kiegészítő jellegű bűncselekmény, és csak akkor alkalmazandó, ha súlyosabb bűncselekmény, például a segítségnyújtás elmulasztása nem valósul meg.

Sokan nem különböztetik meg helyesen ezt a két bűncselekményt, gyakran a cserbenhagyást említik, miközben a segítségnyújtás elmulasztása történt meg. A legfontosabb különbség a két bűncselekmény között az, hogy kik követhetik el őket.

Ajánló

Munkaszerződés: tartalma, minta

Munkaszerződés: tartalma, minta

A munkaszerződés tartalma számos fontos elemből áll össze, amelyek pontosan meghatározzák a munkáltató és a munkavállaló közötti jogi kapcsolatot. A...

bővebben
Kilépő papírok kiadása

Kilépő papírok kiadása

Munkahelyi kontextusban a "kilépő papírok kiadása" általában a munkavállaló munkaviszonyának megszűnésekor szükséges dokumentumokat jelenti. Ezek a...

bővebben