A gyalogos elsőbbsége a KRESZ szerint

2023. december 06.

gyalogos KRESZ

A gyalogosok elsőbbsége gyakran vitás kérdés, mivel sokan ismerik a szabályokat, de nem elég pontosan. Ebben a bejegyzésben a KRESZ által meghatározott gyalogosokra vonatkozó szabályokat vizsgáljuk meg.

A Közlekedési Szabályzat (KRESZ) külön fejezetet szentel a gyalogos közlekedési szabályoknak, ideértve a gyalogosok elsőbbségét is. A gyalogosoknak alapvetően a járdán, és ha nincs járda, akkor a leállósávon, útpadkán vagy kerékpárúton kell közlekedniük. Ha egyik sem elérhető, akkor az úttesten kell közlekedniük.

A gyalogosoknak alapvetően a járdán, hiányában a leállósávon, útpadkán vagy kerékpárúton kell közlekedniük. Amennyiben ezek nem állnak rendelkezésre, az úttesten mehetnek át. Kijelölt gyalogátkelőhely esetén ott kell átkelniük, máskülönben a legrövidebb útvonalon kell haladniuk, ahol veszélytelen. Az úttestre váratlanul belépni tilos, gyorsan és zavarás nélkül kell átkelniük.

A kijelölt gyalogátkelőhelyen a gyalogosoknak abszolút elsőbbségük van a járművekkel szemben. Útkereszteződésnél, kijelölt átkelő hiányában is elsőbbségük van azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak, ahol a gyalogos áthalad. Ahol nincs elsőbbségük, óvatosnak kell lenniük, és nem zavarhatják a forgalmat.

A gyalogosoknak számos tilalom is vonatkozik, például híd, alagút, aluljáró úttestjén áthaladni, vagy láthatóságot gátló akadályoknál belépni az úttestre tilos. Villamospályán, autópályán, autóúton közlekedni, vagy áthaladni szintén tilos.

A járművezetőknek is megvannak a maguk szabályai a gyalogosokkal szemben. Kijelölt gyalogátkelőhelyen elsőbbséget kell adniuk a gyalogosoknak. Útkereszteződésnél, ha bekanyarodnak, szintén elsőbbséget kell adniuk a gyalogosnak. A gyalogosátkelőhelyeket óvatosan és megállásra készen kell megközelíteniük. A megálló vagy álló jármű mellett csak akkor szabad továbbhaladni, ha biztosak benne, hogy nem sértik meg a gyalogosok elsőbbségét.

gyalogos

A gyalogosoknak vannak tiltások is a KRESZ szerint:

  • Tilos híd, alagút, aluljáró, felüljáró úttestjén átmenni.
  • Tilos olyan helyen az úttestre lépni, ahol a járművekkel szemben nincs elsőbbsége, és van olyan akadály, ami gátolja a szabad kilátást (például nagyobb álló jármű).
  • Tilos láncot, csőkorlátot, sorompót megnyitni, alatta átmászni vagy azt megkerülve elzárt területre lépni.
  • Tilos villamospályán közlekedni és vasúti vagy zárt villamospályán átmenni (kivéve a kiépített átkelőhelyeken).
  • Tilos autópályán (a leállósávon is) közlekedni és átmenni.
  • Tilos autóúton (a leállósávon és az útpadkán is) közlekedni és útkereszteződésen kívül átmenni.
  • Tilos az úttesten átmenni, ha a közelben van gyalogos alul- vagy felüljáró.

A járművezetőknek is vannak saját szabályaik a gyalogosokkal szemben. Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművezetőnek előnyt kell adnia a gyalogosnak. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművezetőnek – kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is – elsőbbséget kell adnia a gyalogosnak, ha azon az úttesten halad át, amerre a jármű bekanyarodik.

A járművezetőnek csak olyan sebességgel szabad közelítenie a gyalogos elsőbbségi helyét, hogy időben meg tudjon állni. A kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelíteni, hogy szükség esetén meg lehet állni a gyalogos átkelőhely előtt. Ha egy jármű megáll vagy forgalmi okból áll, akkor csak akkor szabad továbbhaladni, ha a vezető biztos abban, hogy ezt megteheti anélkül, hogy megsértené a gyalogosok elsőbbségét.

Ajánló

Munkaszerződés: tartalma, minta

Munkaszerződés: tartalma, minta

A munkaszerződés tartalma számos fontos elemből áll össze, amelyek pontosan meghatározzák a munkáltató és a munkavállaló közötti jogi kapcsolatot. A...

bővebben
Kilépő papírok kiadása

Kilépő papírok kiadása

Munkahelyi kontextusban a "kilépő papírok kiadása" általában a munkavállaló munkaviszonyának megszűnésekor szükséges dokumentumokat jelenti. Ezek a...

bővebben