Mit tud mutatni egy csúcskategóriás elektromos autó?

2024. január 23.

A villanyautók piacán folyamatosan jelennek meg az új szereplők, gyártók, modellek. Egy átlagembernek gyakran már nehéz is követni, hogy mégis melyik autó számít a legjobbnak, a piacvezetőnek. Vannak olyan márkák, amelyekben garantáltan nem fogunk csalódni, és globális szinten is komoly szereplőnek számítanak.

Egy középkategóriás SUV, ami az egyik legnépszerűbb elektromos autón alapszik

Ez nem más, mint a Tesla Model Y, amit könnyedén megtalálhatunk az eautotoltokabel.hu autóválasztó oldalán is. Egy középkategóriás SUV-ról beszélünk, ami ugyanarra a platformra épült, mint a világ egyik leghíresebb elektromos autója, a Tesla Model 3 szedán. Modelváltozattól függően a hatótávolsága akár 457 kilométer is lehet. A Tesla Supercharger segítségével 0-ról 80%-os töltöttséget elektromos autó töltővel akár fél óra alatt is elérhet. A Model Y természetesen tágasabb, mint a Model 3, négykerékmeghajtással, nagy csomagtérrel és “frunk” térrel is rendelkezik, ezért is lehet használni kényelmes családi autónak.

A hivatalos, WLTP hatótávolsága 507 kilométer. Ez egy olyan szabványosított teszteljárás, amit az Európai Unióban használnak az elektromos járművek hatótávjának mérésére. A teszt figyelembe veszi a különböző sebességtartományokat és időjárási körülményeket is. A valós hatótávolság (esetünkben 457 km) gyakran eltér a hivatalostól, mert a gyakorlatban sokkal több tényező van hatással a hatótávolságra, mint a teszteknél. Természetesen a megtehető távolság mellett legalább annyira fontos a töltés is.

A Tesla Model Y a CCS töltési szabványt használja, ami egy kombinált DC és AC bemeneti portból áll. A bemenet felső része Type 2 csatlakozóból áll, ami ideális otthoni töltésre vagy lassabb nyilvános állomásokhoz, a DC pedig nagy teljesítményű töltőkhöz ajánlott.

Mennyi időbe telik a Tesla Model Y feltöltése?

A Tesla Superchargert már említettük, ami 250 kW-os teljesítményre képes és akár 15 perc alatt fel tudja tölteni az akkumulátort. Otthoni 110 voltos hálózati töltővel ez az időtartam 8 óra lesz, 100 kilométer hatótávolságra pedig 30 perc alatt feltölt.

Nyilvános gyorstöltővel (50-150 kW) 30-45 perc alatt feltölthető a Tesla Model Y akkumulátora, ami azt jelenti, hogy 100 kilométernyi energiához mindössze 15 percet kell a töltőn lennie az autónak.

Nyilvános vagy otthoni töltés?

Ez nem is olyan egyszerű kérdés, mint elsőre tűnik. Több szempont is befolyásolja, hiszen ha valaki nem szeret a sorban állással időt tölteni, akkor számára mindenképpen az otthoni töltés lesz az optimális választás.

Az sem mindegy, hogy milyen töltőt választunk a garázsban. Háztartási konnektorral lesz a legolcsóbb a töltés, de egyben a leglassabb is. Egy 7 kW-os fedélzeti töltővel 12 óra lesz a teljes művelet. Ugyanez egy fali töltővel, ami már 22 kW-os teljesítményre is képes, az idő 4 órára fog csökkenni. Egy otthoni, telepített eszköz már bárki számára elérhető, de fontos, hogy a telepítést csak szakember végezheti el.

Ajánló

Mi mindenre jó a nyers virágpor?

Mi mindenre jó a nyers virágpor?

Számtalan jótékony tulajdonsága van a nyers virágpornak, méltán örvend nagy népszerűségnek. Már az ősidőkben felfedezték az egészségre gyakorolt...

bővebben
Jó hír a gazdálkodóknak!

Jó hír a gazdálkodóknak!

Amennyiben gazdálkodással foglalkozol, bizonyára örülni fogsz a nemrégiben bevezetett változásoknak. Az egységes kérelemben például lett néhány...

bővebben