Elfogatóparancs és körözés

2023. december 06.

körözés

Az elfogatóparancs és a körözés fogalmát sokan keverik egymással. Hasonlatos a két jogintézményben, hogy az érintett személy bekerülhet a körözési rendszerbe mindkét esetben. De jelentős különbségek is vannak azért a két fogalom között.

Rendőrségi körözés vs elfogatóparancs

Körözés (személykörözés)

A körözés célja egyértelműen az, hogy az illetékes hatóságok azonosítsák és megtalálják a keresett személyt vagy eltűnt tárgyat. A körözést alkalmazzák eltűnt személyek, ismeretlen holtestek és eltűnt tárgyak esetében is. Amennyiben a rendőrség vagy a bíróság nem képes kihallgatni egy tanút, mert az illető tartózkodási helye ismeretlen, még a tanú körözését is elrendelhetik, és az illető adatai bekerülnek a körözési nyilvántartásba.

Ha a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható személy

  • lakóhelye
  • tartózkodási helye
  • vagy személyazonossága ismeretlen
  • ha a terhelt ismeretlen helyen tartózkodik
  • akkor a bíróság, az ügyész, nyomozó hatóság a lakóhely, tartózkodási hely, illetőleg a személyazonosság megállapítása érdekében körözést rendelhet el.

Az eljárást a Körözési nyilvántartásról szóló törvény (2013. évi LXXXVIII. törvény a körözési nyilvántartási rendszerről és a személyek, dolgok felkutatásáról és azonosításáról) szabályozza, és a rendőrség felelős a körözési eljárás lefolytatásáért. Ennek keretében a hatóságok információkat gyűjtenek össze minden hivatalos forrásból a körözött személy tartózkodási helyével kapcsolatban. Például ellenőrzik a társadalombiztosítási nyilvántartást, hogy megállapítsák, ki az illető körzeti orvosa és mikor kereste fel. A rendőrség kapcsolatba léphet telefon- vagy internetszolgáltatókkal annak érdekében, hogy megtudják, van-e előfizetése az illetőnek. Ezenkívül ma már a közösségi média platformokat is használják, például a Facebookot vagy az Instagramot, hogy nyomozzanak az illető után.

Fontos megérteni, hogy ha bármely hatóság tagja értesül egy olyan személyről, akinek a körözését elrendelték, köteles azonnal értesíteni erről a rendőrséget.

A bűnügyi nyilvántartó szervek, a lakcím nyilvántartó hatóságok, kormányhivatalok, útlevélhatóságok és a központi közúti közlekedési nyilvántartó szervek kötelesek ellenőrizni, hogy az általuk kezelt adatokban szerepel-e a körözött személyek közül valaki. Ha az ügyfél, akivel kapcsolatba lépnek, körözés alatt áll, azonnal értesíteniük kell a rendőrséget. Tapasztalatok alapján a rendőrség gyorsan cselekszik, és még az ügyintézés folyamatban van, amikor megérkeznek a hatóság helyszínére.

A körözéseket a rendőrség honlapján teszik közzé, amelyek közérdekből nyilvánosak. Fontos megjegyezni, hogy nem minden körözött személy található meg a police.hu-n, csak akkor, ha a rendőrség úgy ítéli meg, hogy a körözés közérdekű információ, és nyilvánosságra kell hozni.

elfogatóparancs

Elfogatóparancs

Az elfogatóparancs lényege, hogy amikor a hatóságok megtalálják a keresett személyt, és kötelesek az adott rendőrség, ügyészség vagy bíróság elé állítani egy meghatározott időn belül. Az elfogatóparancsot csak a büntetőügy gyanúsítottjára, vádlottjára vagy elítéltjére lehet kiadni.

Ennek következtében, ha valaki ellen csak körözést adnak ki, de nincs elfogatóparancs, akkor nincs jogalap az őrizetbe vételére. Ha a hatóság pusztán a körözés alapján tartóztat le valakit, akinek nincs elfogatóparancsa, az jogalap nélküli megsértése a személyi szabadságnak, és ez fegyelmi, kártérítési és büntetőjogi felelősséget vonhat maga után a hatóságok számára.

Az elfogatóparancsok különböző hatáskörrel rendelkezhetnek, attól függően, hogy csak Magyarországra, az Európai Unióra vagy a nemzetközi szintre vonatkoznak-e. Az európai és nemzetközi elfogatóparancsokat a Schengeni Információs rendszerben és az INTERPOL körözési rendszerében is rögzítik.

Az európai vagy nemzetközi elfogatóparancsot általában büntetőeljárás vagy jogerős szabadságvesztés büntetés végrehajtása céljából bocsátják ki, és csak a bíróság jogosult erre.

Fontos megjegyezni, hogy a belföldi, európai és nemzetközi elfogatóparancsok különböző módon befolyásolják a cselekmény elévülését, és ebben a kérdésben érdemes szakértői tanácsot kérni.

Ajánló

Munkaszerződés: tartalma, minta

Munkaszerződés: tartalma, minta

A munkaszerződés tartalma számos fontos elemből áll össze, amelyek pontosan meghatározzák a munkáltató és a munkavállaló közötti jogi kapcsolatot. A...

bővebben
Kilépő papírok kiadása

Kilépő papírok kiadása

Munkahelyi kontextusban a "kilépő papírok kiadása" általában a munkavállaló munkaviszonyának megszűnésekor szükséges dokumentumokat jelenti. Ezek a...

bővebben