Mennyibe kerül egy horvátországi nyaralás?

2024. augusztus 13.

Népszerű úticél Horvátország, mivel számtalan élmény, kirándulóhely és program várja az oda utazókat. Vajon mennyiből lehet kihozni egy egyhetes üdülést? A cikkben erre keressük a választ. 

Nyaralás esetén átfogó utasbiztosításra is szükség van. Kiváló választás például a Genertel Biztosító utasbiztosítása. A nyaralás célja szerint különböző csomagok közül lehet választani. Autós utazás esetén pedig kiegészítő biztosításokat is lehet kötni.

Mennyibe kerül a nyaralás? 

Természetesen a nyaralás árát nagymértékben befolyásolja, hogy milyen szállásra esik a választás, illetve, hogy milyen hosszú az ott tartózkodás ideje. Az is számít, hogy mennyit fogunk költeni az étkezésekre, illetve szórakozásra. Általánosságban elmondható, hogy a költségek a következő főbb tételekből állnak: üzemanyag, szállás, étkezés, programok és szabadidős tevékenységek költségei.

Egy átlagos, egyhetes horvátországi nyaralás autóval Magyarországról indulva két felnőttnek és két gyermeknek körülbelül 200 ezer és 350 ezer forint között mozog. Különböző extra kiadások esetén természetesen ettől jóval többet is el lehet költeni. 

Mennyibe kerül az étel? 

Horvátországban átlagosan egy főétel 7-20 euróba kerül. Természetesen az árat befolyásolja az étterem stílusa, kategóriája, minősége és elhelyezkedése. Nyilvánvalóan egy elegánsabb étteremben magasabb árakra is lehet számítani. Azonban az olcsóbb kifőzdék helyett mindenképpen érdemes az éttermeket választani, mivel megbízhatóbbnak mondhatóak. 

Természetesen ha nyaralás, akkor a fagyizás sem maradhat el. Horvátországban egy gombóc fagylalt átlagosan 1,5-2 euró. Az árak ebben az esetben is eltérhetnek helyszíntől függően. Látványosságok közelében értelemszerűen magasabb árat kérnek el.

Tradicionális horvát menü kóstolása

Egy horvátországi nyaralás során mindenképpen érdemes megkóstolni a tradicionális horvát ételeket. Az egyik legjellegzetesebb étel speciális technikával készül. A folyamat során a zöldségeket és a húst egy kővel fedett fémedényben, pekában sütik a nyitott tűzön. A hús általában bárány vagy csirke, a zöldségek pedig burgonya, hagyma és paradicsom. 

Ez az étel rendkívül népszerűnek számít az országban, és általában ünnepeken és különleges alkalmakon szolgálják fel. 

Horvátország nemzeti italát is érdemes megkóstolni a nyaralás során, amely a rakija, egy erős alkoholos ital, amely gyümölcsből készül. A legnépszerűbb változatai közé tartozik a cseresznye és a szilva rakija. 

A nyaralások alkalmával érdemes megkóstolni a tradicionális ételeket, azonban nem árt óvatosnak lenni. Például a tengeri herkentyűk esetében célszerű tartózkodni a nagyon olcsó árusoktól, hogy el lehessen kerülni az esetleges gyomorrontást, amely tönkreteheti a nyaralás napjait.

Ajánló