Felfüggesztett szabadságvesztés

2023. december 06.

felfüggesztett szabadságvesztés

Mi az a felfüggesztett szabadságvesztés?

Felfüggesztett szabadságvesztés az a büntetést, amikor a bíróság bár szabadságvesztést szab ki, de annak végrehajtását felfüggeszti próbaidőre.

Szabadságvesztés felfüggesztése próbaidőre

A szabadságvesztés felfüggeszthető, ha az két évet nem halad meg, kivéve a határzárral kapcsolatos bűncselekmények esetét, ahol az öt évet nem haladja meg a szabadságvesztés időtartama.

A szabadságvesztés felfüggesztése akkor lehetséges, ha alaposan feltehető, hogy a büntetés célt ér el végrehajtása nélkül, különös tekintettel az elkövető személyes körülményeire.

Azok számára nem függeszthető fel a szabadságvesztés, akik többször visszaesők, bűnszervezetben követték el a bűncselekményt, vagy akik a szabadságvesztés végrehajtásának megkezdése előtt vagy a próbaidő alatt követték el a szándékos bűncselekményt.

próbaidő

Mennyi idő a próbaidő?

A próbaidő hossza általában egy évtől öt évig terjedhet, de nem lehet rövidebb a kiszabott szabadságvesztés időtartamánál. A határzárral kapcsolatos bűncselekmények esetén a próbaidő két évtől tíz évig terjedhet, de nem lehet rövidebb a kiutasítás időtartamánál.

Ha az elkövető olyan szabadságvesztést kap, amely miatt nem lehet a felfüggesztett szabadságvesztés végrehajtását elrendelni, akkor a próbaidő meghosszabbodik a szabadságvesztés időtartamával.

A felfüggesztett szabadságvesztés mellett az elkövető pártfogó felügyelet alá helyezhető. Ha az elkövető visszaeső, akkor pártfogó felügyelet alatt áll.

A szabadságvesztés végrehajtásának felfüggesztése történhet akkor, ha az elkövetőt a próbaidő alatt elkövetett bűncselekmény miatt ítélik el szabadságvesztésre, ha súlyosan megsérti a pártfogó felügyelet magatartási szabályait, vagy ha határzárral kapcsolatos bűncselekmény miatt a próbaidő alatt Magyarország területére visszatér.

Bírói gyakorlat

A bírói gyakorlat szerint a felfüggesztett szabadságvesztés nem önálló büntetési forma, és nem lehet ellensúlyozni a büntetés hosszának növelésével.

Általában nem függeszthető fel a szabadságvesztés végrehajtása azokkal szemben, akik alkoholizmus vagy erkölcstelen szemlélet miatt veszélyeztetik a társadalmat, és súlyos bűncselekményeket vagy sorozatokat követtek el, vagy rendkívüli mértékű társadalmi veszélyességet mutatnak.

Ajánló

Munkaszerződés: tartalma, minta

Munkaszerződés: tartalma, minta

A munkaszerződés tartalma számos fontos elemből áll össze, amelyek pontosan meghatározzák a munkáltató és a munkavállaló közötti jogi kapcsolatot. A...

bővebben
Kilépő papírok kiadása

Kilépő papírok kiadása

Munkahelyi kontextusban a "kilépő papírok kiadása" általában a munkavállaló munkaviszonyának megszűnésekor szükséges dokumentumokat jelenti. Ezek a...

bővebben