Tegyünk bolygónk jövőjéért, válasszunk energiatakarékos fényforrást!

2024. január 12.

Hazánkban is egyre tudatosabbak a fogyasztók, így a világítás területén keressük az energiatakarékos megoldásokat. A LED fényforrások biztonságos és költséghatékony megoldást kínálnak számunkra.

A változatos kialakítású és funkcióval ellátott égők közül nem egyszerű kiválasztani a megfelelőt. Az üzletek többsége, mint például a mömax, számos fényforrást kínál vásárlóinak. A választás megkönnyítéséhez érdemes néhány hasznos információval felvértezni magunkat, így többek között a lumen értéket, a színmélységet és az izzók csatlakozójának típusát is meg kell határoznunk döntésünk előtt. Ezen fogalmak megismeréséhez nyújtunk segítséget cikkünkben.

LED égők előnyei

Napjaink magas energiaköltségei miatt egyre többen választják a költséghatékony LED világítást. A villanyszámlákban jelentős megtakarítást eredményez ez a megoldás. Emellett pedig környezeti hatása is kisebb, mint a hagyományos izzóknak, mivel nem tartalmaz ártalmas higanyt vagy más hasonló anyagot.

A környezetbarát megoldáson túl a korábbi villanyégőkkel ellentétben kicsi a hőtermelése a LED-es izzóknak, ezzel pedig biztonságosabbá válik az üzemeltetése is az ilyen típusú lámpáknak. A nosztalgikus hangulat érdekében egyébként kaphatóak retró megjelenésű, a régi villanykörtéhez hasonló izzószállal kiegészített változatok, melyek megtévesztésig hasonlítanak az eredeti lámpaégőhöz.

A fényerősség mértékegysége

A LED lámpa kiválasztásához érdemes tisztában lennünk azzal, hogy egy adott fényforrás mennyi fényt képes kibocsátani. Ennek mérőszáma a lumen, két azonos teljesítményű LED világítás is adhat le eltérő lumen mennyiséget. Számos tényező befolyásolja azt, hogy milyen értékű világításra van szükségünk. Az eltérő funkciójú helyiségekben is más lumenszámú fényforrásra lesz szükségünk. A szoba alakja, a mennyezet magassága és az egyéni igények szintén a döntés alapján képezik.

Alapvetően elmondhatjuk, hogy minél magasabb a lumen értéke, annál erősebb a fénykibocsátás. Az égők csomagolásán a gyártók minden esetben feltüntetik a lumen számot, így könnyen összehasonlíthatjuk az egyes termékeket.

Színhőmérséklet

Egy másik fontos mérőszámot is figyelembe kell vennünk a LED világítás kiválasztásakor. A Kelvin fok a hőmérséklet mérésére alkalmazott egység, azonban a világítástechnikában is szerepet játszik. A lámpák által kibocsátott fény színét és hullámhosszát határozhatjuk meg ezzel a mértékegységgel.

A természetes fényhez közeli spektrum használata javasolt elsősorban, mely a LED-ek esetében 4-5000 Kelvin között érték. A kissé sárgás, meleg fehér fény ezen tartomány alatti, 2700 és 3200 Kelvin körül található, ami kellemes hangulatot teremt a helyiségben. A hideg fehér fény, kissé kékes árnyalatával erőteljes megvilágítást biztosít és 5000 Kelvin feletti értéken található. A LED világítás előnye, hogy egyes típusok bármilyen színárnyalatot képesek előállítani, így színesíthetjük a helyiségeket.

Ajánló

Mi mindenre jó a nyers virágpor?

Mi mindenre jó a nyers virágpor?

Számtalan jótékony tulajdonsága van a nyers virágpornak, méltán örvend nagy népszerűségnek. Már az ősidőkben felfedezték az egészségre gyakorolt...

bővebben
Jó hír a gazdálkodóknak!

Jó hír a gazdálkodóknak!

Amennyiben gazdálkodással foglalkozol, bizonyára örülni fogsz a nemrégiben bevezetett változásoknak. Az egységes kérelemben például lett néhány...

bővebben