Ki vagyok én?

2024. július 10.

Te is feltetted már magadnak ezt a kérdést? Minden bizonnyal igen, ez pedig azt jelenti, hogy elkezdted az önismeret útját járni. Azonban, hogy megkapd a választ, sok-sok év, sok-sok tapasztalat szükséges, és még az is kiderülhet: nincs egyértelmű felelet.

Azonban az út során számos izgalmas felfedezést tehetsz magadról és a világról is, ezért semmiképp se torpanj meg! Sőt! Figyelmedbe ajánlunk egy olyan képzést, amely segíthet a válasz megtalálásában: ez a The Bright Academy önismereti tréningje, amely online végezhető el, saját időbeosztásod szerint haladhatsz.

Mit tanítanak egy önismereti képzésen?

Egyre többen érdeklődnek az önfejlesztés iránt, napjainkban az emberek kezdenek tudatosabbá válni. Sokan keresik azokat az újságcikkeket, podcasteket, amelyek a témával foglalkoznak. Akár helyben, a városodban is bekapcsolódhatsz egy önismereti csoportba, de ha ehhez nincs kedved vagy lehetőséged, online is elvégezhetsz egy tanfolyamot.

Pont erre a célra való a már említett Önfejlesztő, önismereti tréning a The Bright Academy oldaláról! Íme, pár érdekes téma, amiről szó esik itt:

  • Személyiségtipológiák
  • Élet a komfortzónán túl
  • Magabiztosságot növelő gyakorlatok
  • A belső motiváció feltérképezése
  • Tanácsok célkitűzéshez

Az anyagok szöveges és videós formában érkeznek meg hozzád, és korlátlanul hozzáférhetők. Csak egy számítógép és stabil internetkapcsolat kell ahhoz, hogy nekikezdj önmagad felfedezésének!

Milyen ember vagy te?

A kurzusból az is kiderül, ki milyen személyiségtípussal rendelkezik. Már az ókortól kezdve foglalkoztatta az embereket az, hogy megállapítsák, kire mi jellemző. Ezek alapján pedig lehetségessé válik a típusokba való sorolás.

Talán te is hallottad már, hogy vannak a melankolikusok, a flegmatikusok, a szangvinikusok és a kolerikusok. Ez a csoportosítás még most is megállja a helyét, azonban az újabb pszichológiai vívmányok egy sokkal modernebb megközelítést is lehetővé tettek.

Napjainkban a legtöbben a DISC-modellt használják ahhoz, hogy feltérképezzék, ki milyen. Akár egy munkahelyi teszten, állásinterjún is találkozhatsz ezzel a kategorizálással. Nagyon jól megfogja ugyanis a lényeget a teszt – amit magad is kitölthetsz a fent említett oldalon is, és megtudhatod, te melyik típusba tartozol.

DISC- és MBTI-teszt

A DISC-modell alapján az emberek a következő viselkedési típusba sorolhatók:

  • Domináns
  • Befolyásoló
  • Kitartó
  • Szabálykövető

Ezek ismeretében egy munkahelyi kollektívát is könnyebb összeállítani, együttműködésre késztetni, de a családtagjaidat is jobban el tudod fogadni, ha tudod, ki milyen.

Nagyon kedvelt még továbbá az MBTI-teszt is, ha önismeretről van szó: ez több skálán vizsgálja meg a személyiség összetevőit. Itt 16 különböző típust különböztetnek meg, és például az is számít, introvertált vagy-e vagy inkább extrovertált.

Az Enneagram-teszt kitöltése is hozhat felfedezéseket számodra, itt 9 lehetőség áll fenn. Önmagad megismeréséhez bátran használd ezt is! Ne feledd azonban, hogy a változás is lehetséges, és bármikor nekikezdhetsz az önfejlesztésnek!

Ajánló