Jó hír a gazdálkodóknak!

2024. június 10.

Amennyiben gazdálkodással foglalkozol, bizonyára örülni fogsz a nemrégiben bevezetett változásoknak. Az egységes kérelemben például lett néhány újítás, amelyek a felhasználást nagyban segítik. Ez egy jó hír azoknak, akik kicsit elvesztek az adminisztrációs folyamatokban.

Ugyanakkor ott az AÖP könnyítés is, amit szintén nem igazán érdemes kihagyni. Nem hallottál még róla? Vagy tisztában vagy azzal, hogy létezik, érint is, de segítségre lenne szükséged az értelmezésben, illetve a megvalósításban? Akkor fordulj szakemberekhez, vagy szervezd ki a gazdaság adminisztráció területét! A Morva Növénydoki hatékony támogatást tud nyújtani ebben is, így nagy terhet vehet le a válladról. De a növényvédelmi tevékenység, a precíziós gazdálkodás és a pályázatírás terén is támaszkodhatsz rájuk.

Általánosságban az AÖP könnyítésről 

Amikor az idei év egységes kérelméről beszélünk, akkor választhatunk új opciót is a “nem termelő tájképi elemek és területek kijelölése szántóterületeken” gyakorlatában. Eredetileg minimum 5% nem termelő tájképi elem és 5% klasszikus zöldítés volt érvényes a 10%-os előírás teljesítéséhez.

Ez annyiban egyszerűsödött, hogy a teljes területen elég 1%-ban nem termelő tájképi elemet létrehozni, és 9%-ban zöldíteni. További pozitívum még az is, hogy 0,3 helyett 1-re növekedett az ökológiai másodvetés súlyozási értéke.

Segítő újítások

Az AÖP könnyítés mellett egyéb technológiai újítások is megjelentek, melyek praktikusabbá teszik a felhasználói felületet. Melyek ezek?

  • Az egységes kérelem beadásánál a jobb felső sarokban meg kell adni a tábla adatait. Ha olyan növényt vetettél, amelyre érvényes a HMKÁ 5. feltételességi előírás, akkor a “12%-os lejtő átfedés területe” is elő fog jönni.
  • A korábbi évben berajzolt tájképi elemeket is újra elő tudod hívni, ha a „táblához tartozó előző évi NPLFA elemek” gombra kattintasz. Itt fontos megjegyezni, hogy eddig két táblaszegéllyel kellett kalkulálni, de ez most már összevonódott.
  • Az összes tájképi elemet is be lehet tölteni, ami szintén egy felhasználóbarát funkció. Nem kell rajzolgatni, csak rá kell helyezni a táblára azokat, és már el is készültél.
  • A „fedvénytár” pontra klikkelve be tudod jelölni az „AÖP biztonsági sávot”. Ez egy új fogalom, és számolni kell vele. Ha egy rózsaszín, kockás sáv jön elő, akkor ez a fedvény érinti a Te gazdálkodási területedet. Vagyis látni fogod, hol nem lehet mikrobiológiai, illetve kondicionálószereket használni.

Gazdaság adminisztráció kiszervezése

Elsőre talán bonyolultnak tűnnek még a könnyítések is, de nem kell aggódnod, mert a gyakorlat felülírja a nehézségeket. Ha mégis úgy érzed, hogy nincs időd ezzel bajlódni, akkor inkább bízd külsős cégre a gazdaság adminisztrációs munkákat! Ha jól választasz, jelentős mértékben tehermentesíteni fognak, és neked csak a gazdálkodásra kell koncentrálni majd.

Ajánló

Mi mindenre jó a nyers virágpor?

Mi mindenre jó a nyers virágpor?

Számtalan jótékony tulajdonsága van a nyers virágpornak, méltán örvend nagy népszerűségnek. Már az ősidőkben felfedezték az egészségre gyakorolt...

bővebben