Ne ijedj meg, ha a sok “m” betűs összetevő közül egyet-kettőt nem ismersz, cikkünkből megtudhatsz minden fontos dolgot, így végül kedvet kapsz és Te is el fogod készíteni magadnak a mentás matcha mochát mályvacukorral.
Bejegyzésünk végén megtalálod a részletes receptleírást, de előbb még bemutatjuk a matcha zöld tea jótékony hatásait, melyek egyikéről, a koncentráció javításáról az M Matcha blogján már jelent meg egy összefoglaló írás.
Mi a matcha?
A Japánban őshonos teacserje különleges termesztési módjának köszönhetően rengeteg értékes összetevőt tartalmaz. Az antioxidánsok, vitaminok és ásványi anyagok szervezetünk számára jótékony hatással bírnak, így érdemes naponta legalább egy csésze matcha teát elfogyasztanunk.
Sokan “csodaitalként” emlegetik a matchát, mert sokféle problémára kínál megoldást. De megelőzésként is használhatjuk immunerősítő volta miatt. Fogyasztásával hatékonyabbá válhat a diéta, a zsírégetés és a méregtelenítés. Kávéivás helyett is többen a matchát választják, mert energikussá tesz, frissítő hatású, emellett viszont hosszú ideig nyugtatólag hat, nem pedig felpörget, mint a fekete ital.
Mi a mocha?
Több jelentése is van a mocha szónak, hiszen elsősorban az Etiópiában és Jemenben termesztett arabica kávé neve, illetve gyakran használják a főzőműsorokban, recept leírásokban a tejes-csokoládés-kávés édességek, italok gyűjtőneveként is. A cikkünkben található recept is ehhez kapcsolódik.
A matcha tea kiválóan alkalmas a kávé helyettesítésére, így a mocha elkészítéséhez is megfelelő. Bár a zöld tea íze is különleges, tovább bolondíthatod mentával és mályvacukorral. A menta egyébként szintén kedvező hatással van egészségünkre, hiszen gyulladáscsökkentő és görcsoldó is egyben. Segíti az emésztést és anyagcserét, de az irritábilis bél szindróma tüneteit is csökkentheti fogyasztása. A mályvacukor csak “hab a tortán”, édes íze, szétmálló aromája még jobban feldobja a meleg italt.
A mentás matcha mocha mályvacukorral
Miután az összetevők fontosabb élettani hatásával megismerkedtél, itt az ideje, hogy leírjuk a mentás matcha mocha mályvacukros változatának elkészítési módját. Elsőként egy klasszikus menta teát csinálunk, amihez két nagy szár mentát leforrázunk 400 ml vízzel, majd tíz percig állni hagyjuk. Ebből 60 ml-re lesz szükségünk, ugyanis ezzel kell elegyíteni az egy teáskanálnyi matcha port. Elektromos mixer vagy tradicionális chasen, azaz bambusz ecset segítségével habosra keverjük az elegyet.
Mikor az alap kész, egy másik pohár aljára helyezzünk 1-2 evőkanálnyi kakaóport, ehhez öntsünk hozzá 200 ml meleg tejet, ami lehet habosítható növényi vagy tehéntej. Amennyiben édesen szeretnénk fogyasztani ehhez keverjünk 1 teáskanálnyi cukrot, mézet vagy más édesítőt. Ezt jól keverjük össze, majd a mentás matcha teával is elegyítsük mixer segítségével. A dekoratív és ízeiben is egyedülállóan finom ital tetejére szórjunk mályvacukrot, ínyencek flambírozó segítségével karamelizálhatják is. Egészségünkre!