Hasznos tudnivalók a kutya ivartalanítása kapcsán

2024. május 08.

A felelős gazdik körében előbb-utóbb felmerül a kérdés, hogy milyen előnyökkel jár az ivartalanítás, mikor ajánlott? Ebben a cikkben mindezekre kitérünk, illetve elmondjuk azt is, hogy miként érdemes készülni rá, mire fontos odafigyelni a műtét utáni időszakban.

Kérdés lehet továbbá, hogy milyen állateledel beszerzése javasolt, szerencsére manapság már nem jelent problémát a speciális, ivartalanított ebek számára fejlesztett kutyatápok beszerzése sem, elég körülnéznünk a Grandopet.hu kínálatában.

Érvek az ivartalanítás mellett

Kétségtelen, hogy azon kutyatartók, akik nem tenyésztők, egyedül így gátolhatják meg a nem kívánt szaporulatot. Ám az ivartalanítás kapcsán még napjainkban is rengeteg tévhit kering, ilyen például az is, hogy a szukáknak életük során legalább egyszer elleniük kell. Ennek nincsen tudományos alapja.

Nézzük, melyek a műtét előnyei: megelőzhető a nem kívánt szaporulat, így nem növeljük tovább a menhelyre kerülő ebek számát. Ezeknek az állatoknak szörnyű életük van, sokszor borzalmas körülményekből kerülnek ki, és hosszú utat járnak be, mire eljutnak egy szerető családhoz, már ha sikerül nekik. 

Az ivartalanítással elkerülhető a vemhességgel, szoptatással járó egészségromlás is, szintén elejét vehetjük a tüzelésből fakadó kellemetlen tüneteknek. Kan kutyák esetében pedig mérséklődik a szökési kedv és az ivarzási agresszió. 

Ezzel együtt bizonyos betegségek kockázata is csökkenthető (heredaganat, emlőrák, a petefészek és a méh gyulladása). A tapasztalatok szerint akár 3-4 évvel is meghosszabbítható az állatok élettartama, az említett daganatos megbetegedések megelőzésével.

Milyen kockázatokkal számoljunk?

Mivel a beavatkozás altatással jár, és eleve egy komolyabb műtétről van szó, számolni kell némi rizikóval, legfőképp idősebb vagy beteg ebek esetében. Összességében azonban biztonságosnak mondható a procedúra, a használt altatószereket és a körülményeket tekintve is.

Az ivartalanítás fokozhatja az elhízás kockázatát, ugyanis a nemi hormonok kiiktatása hatással lesz az anyagcserére, ezzel együtt változik a kutya tápanyagigénye is. Ezt fontos észben tartanunk a tápválasztásnál.

Mire figyeljünk a műtét előtt és a lábadozás időszakában?

A legideálisabb, ha még az ivarérettség előtt kerül rá sor, a kistestű ebek 5-7 hónaposan, a közepesek 6-9, a nagytestű állatok pedig 10-24 hónapos korukra válnak ivaréretté. Ennek kapcsán érdemes kikérni az állatorvos tanácsát.

A műtét előtti este már nem javasolt enni adni a kutyusnak, ez az ajánlás persze változhat kölyökkutya vagy beteg állat esetében. A lábadozás időszakában pedig teljes odaadással kell támogatást nyújtanunk, ilyenkor a legfontosabb, hogy biztonságos helyen lehessen, kizárólag felügyelettel igyon, egyen. A legjobb, ha rostban dús tápot adunk, emellett bőséges folyadékmennyiséget biztosítunk. Fontos továbbá a seb mindennapos ellenőrzése, és amennyiben gyulladt, gennyes, vörös, állatorvoshoz kell fordulni.

Ajánló

Arcpirosítás mesterfokon

Arcpirosítás mesterfokon

Egyes hölgyek egyáltalán nem tartják fontosnak a pirosító használatát, amit mi nem igazán tudunk megérteni.  A pirosítóra akkor is szükség van,...

bővebben