A te bőröd vajon a Fitzpatrick skála III. vagy IV. fokán áll?

2024. január 12.

Tudtad, hogy az emberiség bőrtípusai könnyen kategóriákba sorolhatóak? Nem volt ez bizony mindig így. Ugyanis csak 1975-ben az amerikai Harvard egyetemen fejlesztették ki a Fitzpatrick skálát, mely a melanin mennyiségére alapozva sorolja be a különböző bőrtípusokat. 

Ennek jelentősége többek között, hogy az olyan esztétikai, arcfiatalító és bőrmegújító kezeléseknél, melyeket az Aesthetica Orvosi Központban is végeznek, elengedhetetlen a típus meghatározása. Ezzel elkerülhetőek a hegesedések, az elszíneződések. Nézzük kicsit részletesebben a Fitzpatrick skála III. és IV. fokán álló bőrtípus tulajdonságait, mely jellemző hazánk lakosságára!

Kiemelten fontos besorolás

A különböző bőrtípusok eltérő módon reagálnak az UV-sugárzásra. A skála tetején lévő sötét bőrű személyek például szinte egyáltalán nem képesek leégni, míg az I. szinten állók számára a napfény nagyon káros. A skála besorolásával lehetőségünk van arra, hogy a bőrtípusunkhoz igazodó bőrápolási rutint válasszuk, megfelelő UV-védelemmel óvjuk bőrünket és a különböző orvos-esztétikai beavatkozásokra is felkészülhessenek a szakorvosok.

A Fitzpatrick skála III. és IV. csoportjába elsősorban a mediterrán, dél-európai, latin és ázsiai népek tartozhatnak, de egyéni eltérések is gyakran előfordulnak. A két bőrtípushoz tartozók könnyen lebarnulnak, azonban a leégés kockázata magas. Bár kevésbé hajlamosak a bőrrák kialakulására, mint az I. és II. kategóriába sorolt bőrű személyek, mégis fontos a megelőzés.

A skála III. szintje

A III. szinten lévő “közép-európai” bőrtípushoz tartozók jellemvonásai közé tartozik az aranybarna vagy nem túl világos árnyalatú bőr, a barna árnyalatú szemek, a középbarna vagy sötétszőke haj. A leégés kockázata náluk magas és a bőrrák kialakulásának lehetősége is, hiszen összességében bőrük elég érzékeny.

Mindenképpen szükséges a magas faktorszámú fényvédők használata és a káros UV-sugárzás elleni védelem is. Ha nem fordítanak figyelmet bőrükre, akkor a külső behatások miatt előbb öregedhet, valamint a bőrrák és a melanoma kialakulásának is nagyobb az esélye.

Kik találhatóak a IV. szinten?

A IV. kategóriába sorolható “dél-európai” típus számára jóval kisebb a bőrrák kialakulásának veszélye. A mediterrán típusú emberek tartoznak általában ebbe a csoportba, sötétbarna szemű és hajú külső jegyekkel, bőrük oliva színű, könnyen barnuló, de nagyon ritkán ég csak le.

A világosabb bőrtípusokhoz képest jóval nagyobb az ellenálló képessége a bőrüknek a napfény sugaraival szemben, de ettől függetlenül számukra is javasolt a fényvédők használata, mert a melanintermelés fokozódására hajlamosak. Ennek pedig az lehet a következménye, hogy egyenetlen pigmentáció, pigmentfoltok alakulhatnak ki.

Bármilyen esztétikai kezelésre is vállalkozunk, a beavatkozás előtti bőrtípus meghatározása nélkül ne kezdjünk bele a műveletbe! Így megelőzhető a bőr elszíneződése, hegesedése.

Ajánló

Arcpirosítás mesterfokon

Arcpirosítás mesterfokon

Egyes hölgyek egyáltalán nem tartják fontosnak a pirosító használatát, amit mi nem igazán tudunk megérteni.  A pirosítóra akkor is szükség van,...

bővebben