Diabetológia – mit is jelent?

2024. március 14.

A diabetológia egy orvosi szakterület, amely a cukorbetegség megelőzésére és kezelésére alakult ki. Vizsgálja a szénhidrát-anyagcsere zavarait és a társbetegségeit, valamint diagnosztizálja a lehetséges szövődményeket. 

Érdemes minél hamarabb időpontot kérni szakorvosi konzultációra a Belvárosi Orvosi Centrumba diabetológiai problémák esetén. A bejelentkezés történhet online vagy telefonon.

A diabetológus feladata

A cukorbetegség rizikófaktorait a diabetológus méri fel, valamint mindent megtesz annak érdekében, hogy el lehessen kerülni a lehetséges szövődmények kialakulását. Beállítja a kezeléseket és nyomon követi azokat. 

A megfelelő kezelés kialakításához a szakorvos megvizsgálja a beteg általános egészségi állapotát, figyelembe veszi a kórelőzményeket, valamint a családi kórelőzményeket is. Kizárólag diabetológus végezheti a terápia meghatározását és beállítását, valamint a rendszeres kontrollt a cukorbetegség gyanúja vagy az 1-es és 2-es típusú diabétesz esetén. 

Inzulinrezisztencia

Az inzulinrezisztencia a cukorbetegség előszobájának is tekinthető, mert hosszú távon kezelés nélkül diabéteszhez vezethet. Az inzulinrezisztencia során csökken a vázizom, a máj és a zsírszövet sejtjeinek inzulinérzékenysége. Ennek következtében csak fokozott inzulinhatásra tudják felvenni a vérből a cukrot. Ebben az esetben az éhgyomri vércukorszint még normális, azonban a vérben az inzulinszint megnövekszik. 

A tünetei közé sorolható többek között a depresszió, a nyugtalanság, a fáradékonyság, a fokozott szőrösödés, az elhízás, a zsíros bőr, a pattanások megjelenése, a teherbeesési nehézség, illetve a menstruációs zavar. 

Cukorbetegség 

A cukorbetegség a magyar lakosság közel 8 százalékát érinti, a leggyakoribb anyagcsere-betegség a világon. Diabétesz esetén az inzulinhatás csökken vagy hiányzik, amelynek hatására a szervezet bizonyos sejtjei nem tudják felvenni a szőlőcukrot a vérből. A tünetei közé sorolható például az állandó szomjúságérzet, a gyakori vizeletürítés, a jelentős mértékű fáradékonyság, a lassan gyógyuló sebek, a homályos látás, a bőrgombásodás, valamint a megfelelő táplálékbevitel ellenére jelentkező súlyvesztés. Amennyiben nem kerül sor a kezelésére, a szövődményei rokkantsághoz, infarktushoz, vaksághoz vezethetnek. 

Az 1-es típusú cukorbetegség esetén a szervezetben inzulinhiányos állapot alakul ki az inzulintermelő sejtek pusztulása miatt. Többnyire gyermekeket és fiatalkorúakat érint, tünetei közé tartozik a szomjúság, a fogyás, valamint a gyakori vizeletürítés. 

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának hátterében az áll, hogy a sejtek felületén található inzulinreceptorok száma megfogyatkozik. Többnyire felnőtteknél és érett korúaknál jelentkezik. Tünetei közé sorolható a látás romlása, a bőrviszketés, a végtagzsibbadás, valamint a nehezen gyógyuló sebek. 

A cukorbetegség nem gyógyítható, élethosszig tartó kezelésre van szükség annak érdekében, hogy a vércukor ideális szinten tartható legyen.

Ajánló