3 tipp, amivel csendesebbé tehetjük otthonunkat

2024. május 08.

A legtöbb ember vágyai között szerepel, hogy egy olyan helyen éljen, ahol mindig friss és tiszta a levegő, a csendet csak a természet hangjai törik meg, béke és nyugalom uralkodik. 

Ezzel szemben a valóságban rengetegen élnek zsúfolt városi lakótelekepen, mondhatni egymás hegyén-hátán, de sok helyen a családi házas övezetben is kicsik a telkek és közel állnak egymáshoz a házak, így ha egyvalaki zajong, azt az egész szomszédság hallja. 

Hogyan lehet védekezni otthonunkban a zavaró hangok ellen? Ehhez adunk pár hasznos ötletet. 

Dekoratív és még hasznos is: ez a falpanel

A minőségi Nívó falpanelek nemcsak remekül mutatnak otthonunkban, hanem van egy nagyon hasznos tulajdonságuk is: csökkentik a beszűrődő zajokat. 

Manapság úgyis trendinek számít mindenféle burkolatokkal díszíteni a falakat az ódivatú tapéták helyett, de ha ez a dekoráció még egyben gyakorlati előnyökkel is bír, az már csak a hab a tortán. 

Hová érdemes helyezni a paneleket ahhoz, hogy érvényesülhessen ez a zajcsökkentő hatás? Természetesen oda, ahonnan a legtöbb zavaró hang beszűrődik. Tehát egy társasházban például a szomszédokkal közös, illetve az utca felőli falakra. Családi házban pedig a külső falakra tegyük, akár bármelyik helyiségben.

S hogy hol a legfontosabb a zajmentes környezet biztosítása? Nos, a hálószobában mindenképp, hiszen ez a pihenés helyszíne, márpedig az állandó hangzavar negatívan befolyásolja az alvásminőséget, ezáltal krónikus fáradtsághoz vezethet. 

A gyerekszoba falaira szintén célszerű felhelyezni, hogy csemetéink is zavartalanul pihenhessenek. Ezenkívül jó hasznát vehetjük még a nappaliban, de akár az otthoni dolgozószobában is. Ez utóbbi esetben akár a belső falakra is kerülhet panel, így a ház többi részéből beszűrődő hangokat is csökkenti, hogy nyugodtan koncentrálhassunk a munkára.

A nyílászárók szigetelése

A falak mellett érdemes a nyílászárók szigeteléséről is gondoskodni, hiszen ez is rengeteget számít. Ha egyébként is esedékes lenne már a csere, akkor mindenképp olyan ablakokat és ajtókat válasszunk, melyek kiemelkedő hő- és hangszigetelő tulajdonságokkal bírnak. 

Amennyiben ez jelenleg nem opció, akkor járjunk utána, hogy milyen utólagos szigetelési megoldások jöhetnek szóba, érdemes egy szakértő véleményét is kikérni a témában. 

Társasházakban egy szigetelt egyedi bejárati ajtó hatékonyan csökkenti a lépcsőház felől érkező zajokat. 

Trükkös elrendezés

Elsőre talán meglepő, de ha ügyesen helyezzük el a bútorokat, azzal is csillapíthatjuk a zajokat. Az olyan nagyobb darabokat, mint a szekrénysor, toljuk az elé a fal elé, ahonnan sok lárma beszűrődik. 

Az ágyat mindig a hálószoba legcsendesebb sarkában helyezzük el, a ruhásszekrény pedig mehet a helyiség zajosabb részébe. Az ablakok elé rakjunk fel vastag sötétítőfüggönyöket, amik nemcsak az utcai fények bejutását gátolják meg éjszaka, hanem a hangokét is, így biztosítva a nyugodt környezetet az alváshoz.

Ajánló

Arcpirosítás mesterfokon

Arcpirosítás mesterfokon

Egyes hölgyek egyáltalán nem tartják fontosnak a pirosító használatát, amit mi nem igazán tudunk megérteni.  A pirosítóra akkor is szükség van,...

bővebben