Közigazgatási jog

Utánképzés szabályai

utánképzés szabályai

Aki az utánképzés szabályai után akar utánanézni, nem elég egy jogszabályt megvizsgálnia. Az utánképzésre vonatkozó szabályokat több jogszabály tartalmazza.

Elsőként azt kell tisztázni, hogy kit kell kötelezni utánképzésre. Erre a választ az 1988. évi I. törvény 18. § (4) bekezdése adja meg. A rendelkezések értelmében utánképzésen kell részt vennie annak a járművezetőnek:

  • akit a bíróság vagy a szabálysértési hatóság közlekedési szabálysértés miatt legalább 6 hónapra, illetve
  • akit a bíróság közlekedési bűncselekmény elkövetése miatt a járűvezetéstől eltiltott, továbbá
  • akinek vezetői engedélyét a közúti közlekedési előéleti pontrendszer alapján az eljáró hatóság visszavonta.

A fenitek azt jelentik, hogy ha valakit a bíróság vagy a szabálysértési hatóság közlekedési szabálysértés miatt legalább 6 hónapra eltilt a járművezetéstől, annak kötelező az utánképzésen részt vennie. Ugyancsak kötelező az utánképzés akkor is, ha valakit a bíróság közlekedési bűncselekmény miatt tilt el a járműveztetéstől. Akinek a közlekedési büntetőpontjainak a száma miatt kerül visszavonásra a vezetői engedélye, annak is kötelező az utánképzésen részt vennie.

A legnagyobb probléma a második ponttal van, vagyis azzal, hogy akit a bíróság közlekedési bűncselekmény miatt eltiltott a járművezetéstől, annak is utánképzésen kell észt vennie. Miért problémás ez? Azért, mert a Büntető Törvénykönyv (Btk.)rendelkezéseinek értelmében a járművezetéstől eltiltás büntetés minimum tartama egy hónap. Vagyis ha valakit a bíróság 1 hónapra tilt el a járművezetéstől, annak is kötelező a képzésen részt vennie. Az utánképzés ideje pedig a jelenlegi gyakorlatok alapján jóval hosszabbak, mint 1 hónap, vagyis míg az utánképzési kötelezettségének valaki eleget tesz, az hosszabb idő, mint a járművezetéstől eltiltás időtartama.

Az utánképzés részletes szabályait a 139/1991. kormányrendelet tartalmazza. A rendelkezések értelmében különböző utánképzési csoportok határoz meg a rendelet és egy előzetes felmérés (úgynevezett feltáró felmérés) alapján e csoportokba (programokba) osztják be az utánképzésre kötelezetteket. Az utánképzéseket a területileg illetékes közlekedési hatóság szervezi. Az egyes programok időtartamát is tartalmazza a hivatkozott kormányrendelet melléklete. Például az V. program foglalkozik az enyhén ittas vezetők foglalkozásával. A program tartalmazza a jogi és egészségügyi ismeretközlést, valamint csoportos témacentrikus beszélgetést, pszichológiai-behavior (viselkedés) terápiás elemeket is.

Az utánképzés természetesen nem ingyenes. A díjakat az NKH honlapja tartalmazza.

Kép forrása: dunaujvaros.com

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Jogzóna Facebook oldalához!

A szerzőről

Dr. Keserű Imre

A Debreceni Egyetem, Állam- és Jogtudományi Kar jogász szakán végzett, jelenleg a Dr. Nagy Ádám Ügyvédi Iroda (Hajdúszoboszló) ügyvédjelöltje.