Közigazgatási jog

Újdonság a rakományrögzítés szabályaiban

rakományrögzítés

2018. május 20-ától a rakományrögzítés szabályaiban változások lesznek (nem úgy, mint a forgalmi engedély és műszaki vizsgalapnál). Illetőleg a vonatkozó rendeletben teljesen új pont kerül, amely tartalmazza a rakományrögzítés teljesen új szabályait.

A rakományrögzítés új szabályait a 6/1990-es KöHéM rendeletben találhatjuk majd meg, a 82/A. §-nál. Eddig ezek a rendelkezések nem szerepeltek ebben a rendeletben, amely egyébként a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szól. Az új rendelkezések értelmében, az alábbi szabályok lépnek hatályba, csak példálózó jelleggel:

  • a járművet vagy a konténert a rakomány kezelésére és rögzítésére alkalmas eszközzel kell ellátni;
  • a jármű rakományát alkalmas eszközzel (pl. leszorító hevederekkel, csúszó és állítható kengyelekkel, alak- és erőzáró eszközökkel, továbbá ezek kombinációjával) úgy kell rögzíteni, hogy az megakadályozzon a szállítás közben minden olyan elmozdulást, ami a rakomány helyzetét megváltoztatná vagy sérülését okozná;
  • a rakomány elmozdulása kitámasztással, állványzattal vagy üres terek arra alkalmas anyaggal történő kitöltésével is megakadályozható;
  • stb.

A teljes rendelkezés szövege 2018. május 20-tól, a mindenki által használható ingyenes jogszabálytárban olvasható (82/A.§), aki pedig korábban akarja megtudni a szabályokat, íme szakasz teljes rendelkezése:

Rakományrögzítés by ki on Scribd

Kép forrása: schwarzmuller.hu

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Jogzóna Facebook oldalához!

A szerzőről

Dr. Keserű Imre

A Debreceni Egyetem, Állam- és Jogtudományi Kar jogász szakán végzett, jelenleg a Dr. Nagy Ádám Ügyvédi Iroda (Hajdúszoboszló) ügyvédjelöltje.