Teljesítménykényszer helyett válasszuk a munka-magánélet egyensúlyt!

2024. május 13.

A munka-magánélet egyensúly sokkal szimpatikusabb fogalom a teljesítménykényszernél, így ha választani lehet, nem kérdés, melyik mellett tesszük le a voksunkat. Bár az, hogy melyiket egyszerűbb elérni, már fordított képet mutat.

Sok olyan területen kell napjainkban helytállnunk, mely a maximumot kívánja tőlünk. A munka csak egy ezek közül, de ott van természetesen még a családunk is, valamint a sport és a hobbijaink is. A mentális jóllét egyszerűen elengedhetetlen, hogy mindezeknek megfeleljünk.

Teljesítménykényszer: ne vigyük túlzásba!

A családunk számára komoly védőhálót jelenthet egy élet- és egészségbiztosítás megkötése. Ugyanakkor nem kérdés, hogy inkább maradnánk velük sokáig, mintsem csak anyagi biztonságot nyújtsunk számukra. Bár mindig vannak olyan dolgok, melyeket nem tudunk befolyásolni, azért nagyon sok területre lehetünk hatással.

Köztudott például, hogy a sportolás kiváló megoldás a testünk karbantartására, az egészségünk megőrzése érdekében. Viszont sajnos kevesen tudnak arról, hogy ezt ugyanúgy túlzásba lehet vinni, mint bármi mást. A sportban is ki lehet égni, ugyanúgy, mint a munkában. Kérdezzünk csak meg pár élsportolót!

A határok mindenkinél máshol vannak, így nem ugyanúgy és ugyanaddig bírják az emberek. Ezért is fontos, hogy a lehető legjobban ismerjük magunkat és a határainkat. Ez az alapja annak, hogy ne essünk át a ló túloldalára. Ha tudjuk, hol a határ, akkor a sportolás jó hatással lesz a mentális és fizikális egészségünkre is. Ezt az attitűdöt kell átültetnünk gyakorlatilag az élet minden területére.

A háromlábú szék hasonlata, avagy a hobbi-munka-magánélet egyensúlya

Olykor az tűnik csalogatónak, hogy egész nap csak a gyerekeinkkel legyünk. Máskor pedig az, hogy még egy pár teniszmeccset lejátsszunk, mert kiváló ellenfelet találtunk. A lényeg mindig az, hogy megtaláljuk a megfelelő egyensúlyt!

Aki triatlonozott már, az bizonyára ismeri a háromlábú szék hasonlatát. Ez arról szól, hogy csak akkor tudunk igazán boldogok lenni, ha megtaláljuk a megfelelő egyensúlyt az életünk három fő területén. A három lábat jelen esetben a család, a hobbi (sport vagy egyéb kikapcsolódás) és a kötelességek (munka, iskola) jelentik.

Egy nagyobb kilengés bármelyik irányba végzetes lehet, ugyanis hosszú távon komoly kibillenést élhetünk át az életünkben. A balasz megtalálása ugyanakkor nem is olyan egyszerű feladat. Azonban nem tudunk mást tenni, mint erre törekedni nap mint nap. Olykor igen nehéz döntések meghozatalával kell megtartanunk ezt a törékeny egyensúlyt.

Egy élsportoló sem csak a teljesítményével foglalkozik

Bár azt hinnénk, hogy egy élsportolónak nincs más, csak a teljesítménykényszer, ez nem így van. Bár vannak olyan időszakok, amikor ez igaz, de ez egy épp olyan nehéz döntés, mint amilyet fent is említettünk, amikor arról írtunk, hogy meg kell tartani az egyensúlyt.

Egy élsportolónak is van igénye a másik két területre. Ők is megtalálják a maguk flow érzését.

A lényeg, hogy legyen meg az egyensúly, és akkor boldogok leszünk!

Ajánló

Arcpirosítás mesterfokon

Arcpirosítás mesterfokon

Egyes hölgyek egyáltalán nem tartják fontosnak a pirosító használatát, amit mi nem igazán tudunk megérteni.  A pirosítóra akkor is szükség van,...

bővebben