Közigazgatási jog

Spam bejelentése online: így tedd meg

spam bejelentése online

Aki rendszeresen emailezik, mindenki találkozott már spam levéllel (kéretlen elektronikus hirdetés), vagyis kéretlen levéllel. A magyarországi jogszabályi környezet szerencsére lehetővé teszi a spam bejelentését online.

Ha a spam szót akarjuk lefordítani magyarra, akkor a magyar megfelelője a kéretlen levél. A legtöbben a spamből arra tkövetkeztetnek, hogy csak emailen keresztül lehet kapni. De nem. A címzettnek szánt kéretlen elektronikus hirdetést a következő platformokon keresztül kaphatjuk meg: email, sms, mms, fax. Spamnek akkor minősíthetünk egy elektronikus hirdetést, ha ahhoz előzetesen nem járultunk hozzá, valamint az üzenetben nincs olyan információ, amely lehetővé teszi azt, hogy a hirdetés későbbi továbbításáról leirítkozzunk, vagy a leiratkozás után is kapjuk ezeket a hirdetéseket.

A kéretlen levelekkel és hirdetésekkel kapcsolatos eljárásokra a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) a jogosult. Az NMHH elkészített egy űrlapot, amelyet online kitöltve, az Ügyfélkapun keresztül tudunk továbbítani a hatóságnak. Az ürlapon a személyes adatainkat is meg kell adni, tovább választanunk kell, hogy a bejelentésünk kérelem, avagy bejelentés.

A bejelentés lényege, hogy a személyi adataink zárt kezelését kérhetjük, azonban ekkor nem igen lesz sok eredménye az eljárásnak, ugyanis a spamet küldő fél nem tudja a hatóság kérelmére ellenőrizni, hogy hozzájárultunk-e a hirdetés kézbesítéséhez, vagy sem. Vagyis: a hirdető csak ezek alapján tudja ellenőrizni és igazolni, hogy rendelkezik-e a jogszabály által előírt hozzájárulással.

Ha kérelemmel fordulunk a hatósághhoz, akkor nincs lehetőség arra, hogy az adatainkat zártan kezeljék, a fentebb taglaltak miatt.  Amennyiben tényleg azt akarjuk, hogy a hatóság ténylegesen eljárjon az ügyben, akkor vállalnunk kell az eljárási illeték megfizetését (3.000 forint).

Az űrlapon ugyancsak ki kell tölteni, hogy milyen tartalmú üzenetet kaptunk, valamint azt is, hogy a hirdető milyen email címről/telefonszámról küldte az üzenetet.

A bejelentés végén pedig meg kell adnunk, hogy a hatóság az eredményt milyen út közölheti a bejelentővel/kérelmezővel.

A szerzőről

Dr. Keserű Imre

A Debreceni Egyetem, Állam- és Jogtudományi Kar jogász szakán végzett, jelenleg a Dr. Nagy Ádám Ügyvédi Iroda (Hajdúszoboszló) ügyvédjelöltje.