Manapság egyre többen döntenek úgy vidéken, hogy munka mellett tartanak valamilyen haszonállatot. Bár az üzletekben gyakorlatilag mindent be lehet szerezni, amit csak szeretne az ember, egyre többen vágynak arra, hogy friss és jó ízű háztáji tojást és húst fogyasszanak.
Újból divatba jött, ami régen természetes volt
Néhány évtizeddel ezelőtt falun szinte minden háznál voltak haszonállatok. Idővel a dolgok megváltoztak, most viszont reneszánszát éli az állattartás. Ez sokaknak egy hobbi, egy kikapcsolódási forma, amely segítségével közelebbről megismerhetik az állatokat. Az AnivetDirect webshopjából a baromfitartás kellékeit könnyen be lehet szerezni ehhez.
Sok embert foglalkoztat az, hogy minimalizálja az ökológiai lábnyomát. Márpedig az, aki helyi, fenntartható élelmiszert fogyaszt, az sokat tesz ezért. A komposztálás, a víztakarékosság és az efféle gyakorlatok egyaránt hozzájárulnak a környezet védelméhez.
Mik manapság a legnépszerűbb baromfifajták?
A háztáji gazdaságokban a leggyakrabban tyúkok fordulnak elő. Van, aki csak a tojásukért tartja őket, mások pedig a húsukért is. A hagyományos házityúk mellett a Rhode Island Red is igen népszerű.
A kacsák, libák tartása is elterjedt hazánkban. Mindkét állat tojása fogyasztható, a kacsahús és a libahús pedig egyaránt ínyenc eledelnek számít. Kevéssé ismert tény, hogy a liba rovarirtóként is funkcionálhat, ha szabadon engedjük a kertben.
A pulyka már csak nagyobb térrel rendelkezők számára lehet ideális választás, ezek az állatok ráadásul lassabb ütemben is fejlődnek. Főként az ünnepek alkalmával keresett a pulykahús és a pulykatojás. A fürjek ezzel szemben egészen aprók, így kisebb udvarban is kényelmesen elférnek. A fürjek tojása kiemelkedően ízletes és tápláló.
Ezeket a tyúkfajtákat tartják főként idehaza
Magyarországon a háztáji tyúkfajták közül azok a hibrid változatok a legelterjedtebbek, amelyeknek tojás- és húshozama is kitűnő. Ezeknek az egyedeknek olyan tulajdonságaik vannak, amelyeket a kereskedelmi célú tartás során is kiaknáznak.
A betegségekkel szemben ellenállóak, gyorsan felcseperednek, mindemellett még szelídek is. Éppen ezért ideálisak a háztáji gazdálkodók számára is. Általában keresztezés következtében jönnek létre a hibridek, amelyeket a termelési teljesítmény céljából hívnak életre.
Csirkehúsból fogy a legtöbb Magyarországon
Jelen ismereteink szerint a csirkehús a legkeresettebb baromfifaj idehaza. Szinte minden húst árusító üzletben lehet kapni csirkemellet, csirkecombot vagy a szárnyas más részeit, legyen szó akár egy hipermarketről vagy egy kisebb áruházról. Sokan a piacokon kapható csirkehúst preferálják.
A csirkehúsnak alacsony a zsírtartalma, éppen ezért azok számára ideális húsféle, akik egészségesen szeretnének élni vagy fogyókúrázni akarnak. Különböző ételek készíthetők csirkéből, ráadásul remekül lehet kombinálni eltérő fűszerekkel. Remek fehérjeforrás, tartalmaz ásványi anyagokat és B-vitamint is, ráadásul gyorsan el lehet készíteni.