Közigazgatási jog

Mire jó a nemzetközi zöldkártya?

nemzetközi zöldkártya

A nemzetközi zöldkártya sokak számára ismerős lehet. Ez egy A4-es méretű zöld színű dokumentum, amely igazolja, hogy a gépkocsinkra van érvényes kötelező felelősségbiztosítás.

Ilyen nemzetközi zöldkártyát külföldre történő utazás során szokott a legtöbb autós kérni, ugyanis e dokumentummal könnyebbé válhat az ügyintézés egy esetleges külföldi közlekedési balesetnél, káresetnél. Magyarországon a biztosítási fedezetet egy, a biztosító által megküldött díjigazolással tudjuk igazolni a helyszínen, pl. egy rendőri intézkedéskor. De arra is lehetőség van, hogy a rendőr a központi nyilvántartóból lekérdezze, hogy az adott rendszámú gépkocsi rendelkezik-e a kötelező felelősségbiztosítással.

Azonban külföldön, az Európai Unióban úgynevezett rendszámegyezmény alapján történik a biztosítási fedezet igazolása, a nemzetközi zöldkártya nem szükséges, azonban ajánlott. Ugyanis egy esetleges balesetokozásnál a kárügyintézés sokkal gyorsabb és gördülékenyebb lehet. A rendszámegyezmény fogalmát a kötelező felelősségbiztosításról szóló törvény tartalmazza: a nemzeti irodák között létrejött olyan megállapodás, amely alapján az egyezményben részes országok hatóságai a zöldkártyában megtestesülő igazolás helyett az illető országban megkövetelt gépjármű-felelősségbiztosítási fedezet igazolásául a jármű hatósági jelzését (forgalmi rendszámát) az országjellel együtt elfogadják.

A zöldkártyaegyezményhez csatlakozott országok kölcsönösen elfogadják egymás kötelező felelősségbiztosításait, vagyis ha egy magyar hatósági jelzésű gépkocsi balesetet okoz az Európai Unió valamelyik államában, akkor a kárkifizetés a magyar autós felelősségbiztosításának a terhére történik.

A nemzetközi zöldkártya azokban az országokban kötelező, amelyek nem tagjai az Európai Uniónak, de csatlakoztak az úgynevezett zöldkártyaegyezményhez. Az alábbi országokba kötelező a nemzetközi zöldkártya:

 • Azerbajdzsán
 • Iárn
 • Belarusz
 • Izrael
 • Markokkó
 • Moldávia
 • Montenegró
 • Törökország
 • Oroszország
 • Ukrajna
 • Tunézia

A nemzetközi zöldkártya igénylése ingyenes, azt a kötelező felelősségbiztosítótól kell igényelni. A legtöbb biztosító lehetőséget teremtett arra, hogy az igénylésünket online is le lehessen adni, így néhány kattintás után, pár munkanapon belül a posta kézbesíti a nemzetközi zöldkártyát, néhány példa:

A nemzetközi zöldkártya tartalmazza a gépjármű rendszámát, a felelősségbiztosítás kötvényszámát, valamint a biztosítás érvényességének végét is. A nemzetközi zöldkártya érvényessége a biztosítási időszakra szól.

Kép forrása: hegylakok.hu

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Jogzóna Facebook oldalához!

A szerzőről

Dr. Keserű Imre

A Debreceni Egyetem, Állam- és Jogtudományi Kar jogász szakán végzett, jelenleg a Dr. Nagy Ádám Ügyvédi Iroda (Hajdúszoboszló) ügyvédjelöltje.