Büntetőjog

Milyen sebességgel kell megközelíteni a gyalogos átkelőhelyet?

ki

A KRESZ nem tartalmaz egyértelmű előírást arra, hogy milyen sebességgel kell megközelíteni a gyalogos átkelőhelyet, csak azt határozza meg, hogy milyen magatartást kell tanúsítani a gyalogosokkal szemben.

A gyalogosok elsőbbségével korábban már foglalkoztam, azonban akkor nem esett szó arról, hogy milyen sebességgel kell megközelíteni a gyalogos átkelőhelyet. A KRESZ értelmében a kijelölt gyalogos átkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel – kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is – elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten halad át, amelyre a jármű bekanyarodik.

A KRESZ arról is rendelkezik, hogy azt a helyet, ahol a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a jármű vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni. A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt meg is tudjon állni.

A fentiekből kitűnik, hogy a jármű vezetőjének a KRESZ két fontos kötelezettséget ír elő. Fokozott óvatosságot kell tanúsítania, valamint mérsékelt sebességet kell megválasztania. A fokozott óvatosság fokozott ügyelési kötelezettséget jelenti, vagyis a járművezetőtől alapos tájokozódást követel meg jogszabályi rendelkezés. A mérsékelt sebesség vonatkozásában a KRESZ egyáltalán nem tartalmaz pontos meghatározást, a meghatározása a bírói joggyakorlat alapján alakult ki.

A járművezető a mérsékelt sebességközelítési kötelezettségének eleget tud tenni akkor, ha a gyalogos átkelőhely előtt kb. 20 méterre a sebességét 30 km/h sebességre csökkenti, és e mérsékelt sebességgel közelíti meg az átkelőhelyet. Természetesen a forgalmi viszonyok is alakíthatják az aktuális sebesség megválasztását is. Amennyiben a “város belterületén a folyamatos kocsisorban a gyalogos átkelőhelynek 36-37 km/h sebességgel történő megközelítése megfelel a fokozott óvatosság követelményének.” (BH1998.7.)

A gyalogos átkelőhelyen történt közlekedési balesetekkel kapcsolatosan már több elvi döntés döntés született, amelyek iránymutatást adnak. Az egyik ilyen döntés kimondja, hogy annak megítélésénél, hogy a gyalogos átkelőhely megközelítése fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel történt-e, figyelembe kell venni a gyalogos-átkelőhely teljes terjedelmét, nem csak annak a jármű haladási sávjába eső részét. Ezért a gyalogos elütéséért megállapítható annak a járművezetőnek a felelőssége, aki figyelmetlensége folytán nem veszi észre, hogy balról gyalogos lépett le az átkelőhelyre és halad azon, sebességét nem csökkenti, ezért a neki jobbról már féktávolságon belül lelépő másik gyalogost elüti.

Ugyancsak ilyen fontos döntés, hogy halálos közúti baleset gondatlan okozása vétségében akkor is megállapítandó a kijelölt gyalogos átkelőhely előtt álló jármű mellett nem megálló jármű vezetőjének a büntetőjogi felelőssége, ha a megállás elmulasztása miatt nem gyalogost, hanem a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen szabálytalanul áthaladó kerékpárost üti el, akit az álló jármű takarása miatt nem észlel.

Kép forrása: szekesfehervar.hu

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Jogzóna Facebook oldalához!

A szerzőről

Dr. Keserű Imre

A Debreceni Egyetem, Állam- és Jogtudományi Kar jogász szakán végzett, jelenleg a Dr. Nagy Ádám Ügyvédi Iroda (Hajdúszoboszló) ügyvédjelöltje.