Mi mindenre jó a nyers virágpor?

2024. június 11.

Számtalan jótékony tulajdonsága van a nyers virágpornak, méltán örvend nagy népszerűségnek. Már az ősidőkben felfedezték az egészségre gyakorolt pozitív hatásait, és a mai napig sokféle terápia hatékony kiegészítője. Gazdag ásványi anyagokban, fehérjékben, antioxidánsokban. Az illatának és az ízének egyedi aromája pedig igazán különlegessé teszi.

A növekvő piaci igények miatt egyre többen forgalmazzák, ezért nagyon körültekintőnek kell lenni vásárlás előtt. Megbízható forrásból, nagy tapasztalattal rendelkező méhészektől érdemes beszerezni. Ilyen például a 30 éves múlttal rendelkező Bodó Méhészet, melynek webáruházában megtalálható a virágpor.

Mi a virágpor?

A méhek egyik virágról a másikra szállva összegyűjtik a polleneket. Mivel a rovarok testét finom kis szőrszálak fedik, azokra is tapad virágpor. Miután megtisztítják magukat, a potrohuk felé tolják a pollenszemeket, és megnedvesítve két golyóvá formálják azokat. Majd sok kilométeren át a terhekkel szállnak tovább, és a kaptárba érve teszik csak le. Lépsejtekben helyezik el azokat, és ott tárolják. 

A virágpor valójában a méhek eledele, és a méhpempő előállításához is elengedhetetlen. Ezért nagyon kell ügyelni arra a méhészeknek, hogy csak a megengedett mennyiséget vegyék el a rovaroktól. Ehhez gyakran használnak virágporcsapdát.

Általános roborálás

Az elmondható, hogy a virágpollen olyan méhészeti alapanyag, ami rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. A számok önmagukért beszélnek: a létező 22 aminosavból 20 a virágporban megtalálható, emellett mintegy százféle enzim és nyomelem is. Mivel ennyire jótékony, kiválóan szabályozza az oxigéntermelést, a sejtmegújulást és minden élettani funkciót is. Sokoldalúságának köszönhetően szervezetünk belső egyensúlya is helyreállítható vele.

Jótékony hatások

Érdemes kicsit alaposabban is áttanulmányozni, hogy mi mindenre jó a virágpor!

  • Amellett, hogy növeli az immunitást, a kórokozók elleni védelemben is hatékonyan bevethető.
  • A bélflórát és a májat is óvjuk vele, és az emésztésünket is szabályozhatjuk a rendszeres szedésével. 
  • Méregtelenítésre is kiváló.
  • Fokozza a vitalitásunkat, a szellemi és fizikai működésünket.
  • Depresszió és magas vérnyomás, vérszegénység ellen is alkalmazható, és a köszvényt is eredményesen gyógyíthatjuk vele.
  • Rendszeres fogyasztásával még az allergiás panaszokat is csökkenthetjük.
  • A hormonháztartást is harmonizálja, így nőknek menstruációs panaszok esetén is hasznos.

A nyers virágport szemcsésen, kapszulákban és por formában is fogyaszthatjuk. Válasszunk egyéni ízlésünk szerint! Önmagában, joghurtba, müzlibe és smoothie-kba keverve is tökéletes. Mielőtt rendszeresen elkezdenénk fogyasztani és beépíteni az étrendünkbe, érdemes konzultálni egészségügyi szakemberrel is róla!

Ajánló

Jó hír a gazdálkodóknak!

Jó hír a gazdálkodóknak!

Amennyiben gazdálkodással foglalkozol, bizonyára örülni fogsz a nemrégiben bevezetett változásoknak. Az egységes kérelemben például lett néhány...

bővebben