Ezért nem szabad kezeletlenül hagynunk a pikkelysömört!

2024. április 10.

Nem fertőző betegség, mégis sokan ódzkodnak a benne szenvedőktől: a pikkelysömör számos fronton keseríti meg a benne szenvedők életét. Az érintettek ugyanakkor nem is sejtik, mennyi kockázatot rejt magában, ha nem figyelnek oda a problémára.

A pszoriázis és tünetei

A pikkelysömör, más néven pszoriázis egy krónikus autoimmun bőrbetegség, melyre jellemzőek a vörös, viszkető, pikkelyes foltok a bőrön. Ha mi is ebben szenvedünk, az Affidea Magyarország bőrgyógyászati szakrendelésén személyre szabott javaslatokat kaphatunk a tünetek kezelésére. Maga a betegség ugyanis sajnos nem gyógyítható véglegesen – de jól karbantartható. 

A betegség leggyakrabban a könyök, a térd, a hajas fejbőr, valamint a derék területén alakul ki, de bármely testrészen megjelenhet. Az ízületeket és az ereket is érintheti. Magyarországon ma mintegy 150.000-200.000 főt érint a probléma, az európai lakosságnak pedig átlagosan a 2 százalékát. Nem mondhatjuk tehát, hogy ritka betegség lenne – ez csak egy gyakori tévhit. Akárcsak az, hogy a pikkelysömörösök fertőznek, vagy hogy az állapotukon egyáltalán nem lehet javítani.

Mitől alakulhat ki, és mitől súlyosbodhat a betegek állapota?

A pikkelysömör pontos kialakulása nem teljesen ismert, de genetikai és környezeti tényezők egyaránt szerepet játszanak benne. A betegség kialakulását és súlyosságát számos dolog befolyásolhatja: ilyen a stressz, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az elhízás, fertőzéses betegségek vagy bizonyos gyógyszerek szedése.

A pszoriázis komoly szövődményekhez is vezethet, mint például az ízületi gyulladás, amely ízületi fájdalmakkal, merevséggel, duzzanattal jár. A betegség szívelégtelenséget, szívinfarktust, cukorbetegséget, magas vérnyomást, depressziót és más, gyulladásos megbetegedéseket is okozhat (autoimmun pajzsmirigy-gyulladás, Crohn-betegség). 

Hogyan kezelhető?

A pszoriázis kezelése a tünetek enyhítésére és a gyulladás csökkentésére irányul. Ennek során gyakran kezelik az érintett területeket helyileg kenőcsökkel, krémekkel. A szalicilsavas samponok és krémek eredményesen távolítják el a pikkelyeket, hámlasztó hatásuk által. Emellett a nagy hatékonyságú UV-fényterápiát vagy speciális immunszupresszív (immunrendszert elnyomó) gyógyszereket is alkalmazhatnak a betegségre. Fontos azonban, hogy tudjuk: bár a természetes fényre nagyon jól reagál a pikkelysömörösök bőre, a napfény rákkeltő hatását mindig mérlegelni kell. Ezért is érdemes inkább a napozás helyett a mesterséges UV-fényterápiában bíznunk, ugyanis ott a kockázat sokkal jobban kontrollálható. 

A pszoriázis egy krónikus betegség, amely komoly hatással lehet az érintett személy életminőségére. Ezért fontos a rendszeres orvosi kontroll és a megfelelő kezelés, valamint az egészséges életmódtanácsok betartása, hogy a tüneteket enyhíthessük és a szövődményeket elkerülhessük.

Ajánló

Arcpirosítás mesterfokon

Arcpirosítás mesterfokon

Egyes hölgyek egyáltalán nem tartják fontosnak a pirosító használatát, amit mi nem igazán tudunk megérteni.  A pirosítóra akkor is szükség van,...

bővebben