Hírek

Az I. kerületből is kitiltják a segway-t és az elektromos rollert

segway

Július 15-től tilos az I. kerület tulajdonában lévő gyalogutakon és gyalogos övezetekben elektromos meghajtású eszközöket használni, erről döntött a Budavári Önkormányzat Képviselő-testülete. A képviselők elfogadták az előterjesztést és módosították a közösségi együttélés szabályairól szóló önkormányzati rendeletet. Erre azért volt szükség, mert a kerültben egyre elterjedtebbek az elektromos közlekedési eszközök használata, amelyek miatt már több baleset is történt.

Az új rendelet szerint a jövőben nem lehet majd pl.: segwayt, elektromos rollert, hoverboardot, elektromos gördeszkát használni az I. kerület gyalogos útjain. Ezeken a területeken kizárólag kézben vagy tolva lehet használni az elektromos eszközöket. A képviselő-testület azért döntött így, mert sokszor csapatokban, fegyelmezetlenül és nagy sebességgel közlekednek ezekkel az eszközökkel, veszélyeztetve a járókelőket.

A rendelet nem vonatkozik a rendvédelmi szervek járműveire és eszközeire, valamint a mozgáskorlátozottak által használt eszközökre – áll az I. kerületi önkormányzat közleményében.

A képviselő testület a közösségi együttélés szabályairól és elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 15/2013. önkormányzati rendeletet módosították.

A módosítás indokolásában az áll, hogy az új, elektromos közlekedési szabadidő eszközök használata egyre elterjedtebb lett, és a használatuk miatt miatt több probléma is felvetődött. Kiemeli az indokolás, hogy az ilyen eszközök hanghatásuk miatt a gyalogosok által korlátozottan észlelhetők, viszont az elérhető maximális sebességük miatt nagyon balesetveszélyesek egy gyalogos számára. Ha az ilyen eszközöket rutintalan személy használja, már eleve veszélyt jelent  a járókelék testi épségére.

Az V. kerület már korábban kitiltotta az ilyen járműveket, amely kitiltást jelzőtábla is jelzi, igaz, hogy szabálytalanul.

Kép forrása: groupon.com

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Jogzóna Facebook oldalához!

A szerzőről

Dr. Keserű Imre

A Debreceni Egyetem, Állam- és Jogtudományi Kar jogász szakán végzett, jelenleg a Dr. Nagy Ádám Ügyvédi Iroda (Hajdúszoboszló) ügyvédjelöltje.